Somajul si deficitele bugetare, probleme modiale dupa un an de criza

Luni, 31 August 2009, ora 11:08
1655 citiri
Somajul si deficitele bugetare, probleme modiale dupa un an de criza

La aproape un an de la declansarea oficiala a crizei economice mondiale, moment marcat de falimentul Lehman Brothers si preluarea AIG de catre Guvernul american, somajul continua sa reprezinte o adevarata problema in Europa si Statele Unite, avand in vedere ca redresarea este prea lenta pentru a fi create destule locuri de munca. 

Desi marile puteri ale lumii au reusit sa evite o catastrofa, prin luarea unor masuri de urgenta de catre bancile centrale, exista, inca, foarte multe probleme.

Criza a culminat, la sfarsitul anului 2008, cu o scadere dramatica a valorii activelor din intreaga lume. Astfel, o mare parte a oamenilor din clasa de mijloc si cei foarte bogati s-au regasit in situatia de a fi nevoiti sa renunte la o mare parte din cheltuieli.

De asemenea, preturile mari la petrol si alimente au accentuat criza, in timp ce companiile au redus productia, din cauza lipsei cererii pe pietele internationale, rezultand si mai multe disponibilizari.

Pentru a compensa pentru pierderile din sistemul privat, guvernele au pus la cale planuri de stimuli financiari. In Statele Unite, de exemplu, aproximativ o treime din pachetul de stimuli in valoare de 800 de miliarde de dolari consta in reducerea taxelor, pentru a stimula consumul, o treime reprezinta investitiile publice in infrastructura, iar o treime consta in transferul banilor catre autoritatile locale, pentru investitii in sanatate, ajutoare de somaj si salariile bugetarilor, potrivit unui comentariu al lui Jeffrey D. Sachs, profesor de economie la Universitatea Columbia, pentru Project Syndicate.

Insa aceste ajutoare financiare sunt foarte controversate, in special din cauza faptului ca majoreaza semnificativ deficitele bugetare, prin urmare va fi nevoie de o crestere a taxelor si o reducere a cheltuielilor publice in viitorul apropiat. De asemenea, nu toti sunt convinsi ca aceasta abordare duce la cresterea productiei si la crearea de locuri de munca.


Adevarata eficienta a pachetelor de stimuli nu este foarte clara. De exemplu, daca Guvernul reduce impozitele, pentru a se majora salariul pe care angajatii il primesc in mana, ne-am astepta ca si consumul sa creasca, oamenii dispunand de mai multe resurse.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------


Insa, avand in vedere ca, in viitor, impozitele vor trebui majorate, multi ar putea decide sa economiseasca acei bani in plus, pentru a se putea descurca in momentul cand salariile vor fi mai mici. Astfel, masura respectiva ar avea efecte pozitive nesemnificative pentru consumatori, insa ar creste deficitul bugetar destul de mult.

China a mers pe drumul cel bun

Potrivit primelor rezultate, pachetul de stimuli al Guvernului chinez a dat rezultatele scontate. Declinul exporturilor catre Statele Unite a fost compensat de consumul intern si de investitiile publice in infrastructura, cum ar fi constructia liniilor de metrou in marile orase.

In schimb, in SUA lucrurile au mers exact invers. Oamenii au ales sa economiseasca banii in plus, in loc sa ii cheltuie. Mai mult, iar banii destinati infrastructurii nu au fost cheltuiti inca, din cauza intarzierii proiectelor din acest domeniu.


Efectele pachetelor de stimuli financiari asupra consumului a fost pozitiv, insa foarte redus si fara sa afecteze economia per ansamblu. Mai mult, problemele legate de deficitul bugetar, ajuns la 1,8 trilioane de dolari, creeaza nesiguranta atat pe pietele financiare, cat si in mediul politic, reducand, in acelasi timp, increderea consumatorilor.

In urmatorii ani, consumatorii plini de datorii din SUA si Europa isi vor limita cheltuielile, pentru a reusi sa-si readuca la nivelul de dinainte de criza valoarea averii lor.

Din aceasta cauza, crede profesorul Sachs, guvernele ar trebui sa se concentreze pe investitiile in energia regenerabila, sistemele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si a tehnologiilor "verzi".

De asemenea, tarile bogate ar trebui ofere celor sarace imprumuturi cu dobanzi mici pentru ca acestea sa-si poata achizitiona energie regenerabila si pentru a reusi o crestere sustenabila pe termen lung.

 

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#somaj, #deficite, #buget, #criza, #bugetari , #stiri Constantin Rudnitchi