Romania vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro de 300 milioane euro

Miercuri, 05 August 2009, ora 17:21
1317 citiri
Romania vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro de 300 milioane euro

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va vinde pe 14 august prin subscriptie publica obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, in valoare nominala totala de 300 milioane euro, cu maturitate la 4 ani si o rata a cuponului de 5,25%. Data emisiunii este 19 august 2009, precizeaza NewsIn.

Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni de stat cu dobanda este de 1 milion euro. Dobanda (cuponul) se va plati anual la datele de 19 august 2010, 19 august 2011, 19 august 2012, respectiv 19 august 2013, prin creditarea conturilor de corespondent in euro ale dealerilor primari si ale institutiilor de credit rezidente si nerezidente.

"Mentionam ca obligatiunile de stat denominate in euro sunt titluri de stat pe termen mediu si lung denominate in euro lansate pe piata interna, in timp ce euroobligatiunile (eurobond) sunt titlurile de stat pe termen mediu si lung denominate in euro lansate pe piata internationala de capital", precizeaza MFP. 

Valoarea nominala a obligatiunilor este de 1 milion euro.

In acest an, Finantele au emis titluri de stat de 48,5 milioane lei, de aproape patru ori mai mult decat in intreg anul 2008, cele mai multe dintre acestea fiind cu scadenta la 6 luni.

Pe 23 iulie, secretarul de stat Bogdan Dragoi declara ca Ministerul Finantelor Publice vrea in continuare sa emita eurobonduri pe piata externa in luna septembrie, in conditiile in care prima de risc (CDS) a Romaniei va ramane la nivelul din prezent, respectiv la circa 300 de puncte de baza.

"Vom incerca prin emisiunea de eurobonduri sa prelungim maturitatea imprumuturilor, luand in calcul ca la inceputul anului Ministerul Finantelor se imprumuta pe termen foarte scurt", a explicat Dragoi.

La inceputul lunii iunie, Dragoi declara ca Romania ar putea efectua, in ultima parte a acestui an, o emisiune de eurobonduri de minimum 500 milioane euro, cu maturitatea intre 5 si 10 ani.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Romania a mai lansat in iunie 2008 o emisiune de eurobonduri, vanzand titluri de 750 milioane euro.

Pe de alta parte, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la banci, printr-un aranjament de tipul "club loan", care, spre deosebire de emisiunile de titluri in valuta sau de imprumuturile sindicalizate, prezinta avantajul ca este mai ieftin.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, declara saptamana trecuta ca va negocia cu FMI un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, precizand ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".

Reprezentantii FMI au declarat oficialilor romani, in cadrul discutiei de saptamana trecuta de la Guvern, ca estimeaza ca economia romaneasca se va contracta cu 8% in acest an si, in aceste conditii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, daca Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

#euro, #euroobligatiuni, #milioane, #romania , #stiri Constantin Rudnitchi

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  5. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  6. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  7. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  8. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  9. Exodul a 300 de milioane de oameni, care lasă lumea mută: Miracolul Chinei și planul de a depăși SUA
  10. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”