Rezervele valutare au atins un varf istoric

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 17:28
1660 citiri
Rezervele valutare au atins un varf istoric

Rezervele valutare au atins in august un nou varf istoric, de 27,743 mld. euro, dupa ce au urcat cu 417 mil. euro(1,5%) fata de iulie, dupa cresterea cotei aferente Romaniei prin alocarea generala de DST a FMI, in valoare de 1,19 mld. dolari si emisiunea de obligatiuni in valuta pe piata interna.

In iulie, rezervele valutare au crescut cu 860 milioane euro (3,25%), pana la 27,326 miliarde euro, reprezentand nivelul maxim de pana atunci, dupa varful atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro.

Cresterea din iulie a rezervelor s-a justificat prin intrarea primei transe a imprumutului de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, si a imprumutului de tip club loan al Finantelor de la bancile comerciale, de peste 1 miliarde de euro.

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------


In august, intrarile au insumat 2,4 miliarde euro, reprezentand "modificarea structurii rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, cresterea cotei aferente Romaniei prin alocarea generala de DST efectuata de FMI, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv din emisiunea de obigatiuni pe piata interna), alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul publicat marti de BNR.

Vineri, 28 august, FMI a alocat Romaniei Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 1,19 mld. dolari, urmand ca pe 9 septembrie sa puna la dispozitie alte 227 mil. dolari printr-o alocare speciala, in cadrul unui program care vizeaza toate statele membre, menit sa furnizeze lichiditate pentru rezervele valutare.

De asemenea, pe 14 august, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a plasat prin subscriptie publica, obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, cu maturitate de 4 ani, de 447 milioane euro, cu 49% peste nivelul anuntat initial, cu o rata a dobanzii de 5,25% pe an.

Totodata, iesirile din august au fost de 1,98 miliarde euro, reprezentand "modificarea nivelului rezervelor minime in valuta ca urmare a deciziei de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadente reziduale de sub doi ani ale institutiilor de credit la nivelul de 30% de la 35% incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2009, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele".

Suma pusa la dispozitia bancilor prin scaderea RMO in valuta la 30% este de circa 1,2 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au crescut in august cu 1,4%, respectiv 410 milioane euro, pana la 29,95 miliarde euro, de la 29,54 miliarde euro la finalul lui iulie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a scazut usor, la 2,207 miliarde euro, de la 2,214 miliarde euro in luna precedenta.

Platile scadente in luna septembrie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 100 milioane euro, fata de 85 milioane euro pentru platile care au fost scadente in august.

La finalul lui iunie, rezervele valutare se plasau la 26,466 miliarde euro, in scadere cu 1,4% fata de luna precedenta. In mai, rezervele valutare internationale au crescut cu 7,9%, sau 1,966 miliarde euro, dupa sase luni consecutive de scadere, in conditiile intrarii primei transe, de circa 5 miliarde euro, din imprumutul de la FMI.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#rezerve, #valuta, #miliarde, #euro, #Romania , #stiri Constantin Rudnitchi