Prima Casa: Termene mai mici de finalizare a dosarelor?

Duminica, 30 August 2009, ora 01:03
3247 citiri
Prima Casa: Termene mai mici de finalizare a dosarelor?

Guvernul intentioneaza ca, impreuna cu bancile, sa reduca termenul de finalizare a dosarelor pentru "Prima Casa" si sa propuna un termen mai lung cu pana la 20 zile pentru incheierea antecontractelor de vanzare-cumparare a caselor, analizand si varianta unui nou program de stimulare a constructiilor.

Premierul Emil Boc s-a intalnit, vineri, cu conducerea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, la sediul institutiei, pentru a discuta in principal despre stadiul derularii programului "Prima Casa", precum si despre instrumentele de sprijinire a IMM-urilor.

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca premierul si presedintele Fondului au analizat diferite variante de "dinamizare" a procedurilor de derulare a programului "Prima Casa" si de incurajare a constructiilor noi, printr-un alt program similar acestuia.

"Premierul a cerut ca, impreuna cu bancile, sa fie gasite solutii pentru reducerea termenului de finalizare a dosarelor depuse pentru cumpararea de case prin credite garantate de stat, concomitent cu extinderea perioadei de incheiere a antecontractului de vanzare-cumparare a locuintei, de la aproximativ 30 zile in prezent la 45-50 zile", au aratat sursele citate.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

La finalul discutiei, seful Guvernului a declarat ca trebuie identificate solutii pentru aprobarea mai rapida a cererilor din programul "Prima Casa", aratand ca se pierde prea mult timp cu circulatia documentelor.

El a aratat totodata ca prin programul "Prima Casa" ar trebui sa fie incurajate si constructiile noi, in conditiile in care pana in prezent au fost depuse doar aproximativ 100 de cereri de creditare pentru astfel de proiecte.

"Constructorii si cetatenii au o anumita reticenta sa intre intr-un asemenea program, din cauza faptului ca avansul se da numai dupa ce lucrarea este facuta. Trebuie sa gasim o modalitate si sa conservam o parte si din garantiile de stat pentru componenta caselor care se construiesc de la zero. Deocamdata, 100 din 1.500 de cereri sunt pentru case care se construiesc de la zero", a spus Boc.

Potrivit premierului, pana in prezent au fost inregistrate peste 1.500 de cereri de creditare cu garantia statului pentru achizitionarea unei locuinte.

Presedintele Fondului, Aurel Saramet, a aratat ca va avea, saptamana viitoare, o noua discutie cu reprezentantii bancilor implicati in program, pentru a gasi solutii de reducere cu pana la 5 zile a termenului de finalizare a dosarelor, de renuntare la anumite proceduri si de incheiere de antecontracte care sa prevada o perioada mai mare pentru finalizarea procedurilor.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#casa, #constructii, #dosare, #finalizare, #locuinte, #prima , #stiri Constantin Rudnitchi