Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pogea: Economia s-a contractat cu mai mult de 8% in T2

Pogea: Economia s-a contractat cu mai mult de 8% in T2

Scaderea economiei romanesti in trimestrul al doilea a fost mai mare decat cea inregistrata in primele trei luni din 2009, depasind 8%, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, precizeaza NewsIn.

"Din punctul nostru de vedere, in trimestrul II va fi o scadere economica mai mare decat in trimestrul 1. Nu ne putem pronunta pana nu apare (informarea statistica, n.r.), dar credem ca ea va fi peste 8%. Atat va pot spune, dinamica economica, contractia economica a trimestrului II va fi mai mare decat in trimestrul I", a spus Pogea.

Institutul National de Statistica (INS) va publica joi, 13 august, datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.

El a adaugat ca, din discutiile avute cu Fondul Monetar International (FMI) pe proiectia macroeconomica, Romania va avea o diminuare a produsului intern brut (PIB) de circa 8,4%-8,5% la nivelul intregului an.


 


 


 


--------------------


CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro


--------------------


Guvernul va negocia cu reprezentantii FMI majorarea deficitului bugetar acceptat, nivelul avut in vedere fiind de circa 7% din PIB - "7,1%-7,2%" -, ca urmare a situatiei economice mondiale si europene dificile, care a dus inclusiv la diminuarea veniturilor bugetare.

Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.


Misiunea FMI la Bucuresti se va incheia pe 10 august, cand Fondul va face o comunicare publica cu privire la rezultatele misiunii. Pogea a mai spus ca, in cursul zilei de vineri va fi elaborat draftul scrisorii de intentie, iar in intervalul vineri-duminica noaptea expertii Fondului, ai Comisiei Europene, Bancii Mondiale si reprezentantii Guvernului vor finaliza scrisoarea de intentie.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 880 ori
Citeste mai multe desprepogea economie