Pogea: Economia s-a contractat cu mai mult de 8% in T2

Vineri, 07 August 2009, ora 13:50
1083 citiri
Pogea: Economia s-a contractat cu mai mult de 8% in T2

Scaderea economiei romanesti in trimestrul al doilea a fost mai mare decat cea inregistrata in primele trei luni din 2009, depasind 8%, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, precizeaza NewsIn.

"Din punctul nostru de vedere, in trimestrul II va fi o scadere economica mai mare decat in trimestrul 1. Nu ne putem pronunta pana nu apare (informarea statistica, n.r.), dar credem ca ea va fi peste 8%. Atat va pot spune, dinamica economica, contractia economica a trimestrului II va fi mai mare decat in trimestrul I", a spus Pogea.

Institutul National de Statistica (INS) va publica joi, 13 august, datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.

El a adaugat ca, din discutiile avute cu Fondul Monetar International (FMI) pe proiectia macroeconomica, Romania va avea o diminuare a produsului intern brut (PIB) de circa 8,4%-8,5% la nivelul intregului an.

 

 

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Guvernul va negocia cu reprezentantii FMI majorarea deficitului bugetar acceptat, nivelul avut in vedere fiind de circa 7% din PIB - "7,1%-7,2%" -, ca urmare a situatiei economice mondiale si europene dificile, care a dus inclusiv la diminuarea veniturilor bugetare.

Potrivit negocierilor anterioare, Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.

Misiunea FMI la Bucuresti se va incheia pe 10 august, cand Fondul va face o comunicare publica cu privire la rezultatele misiunii. Pogea a mai spus ca, in cursul zilei de vineri va fi elaborat draftul scrisorii de intentie, iar in intervalul vineri-duminica noaptea expertii Fondului, ai Comisiei Europene, Bancii Mondiale si reprezentantii Guvernului vor finaliza scrisoarea de intentie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#pogea, #economie , #stiri Constantin Rudnitchi