Investitiile chineze in Europa trebuie supravegheate

Vineri, 14 August 2009, ora 12:51
1472 citiri
Investitiile chineze in Europa trebuie supravegheate

Premierul chinez, Wen Jiabao, a anuntat, luna trecuta, ca Beijing-ul isi va folosi rezervele valutare pentru investitii masive in afara granitelor tarii, un lucru de care Europa ar putea profita. 

Estimate la mai mult de doua trilioane de dolari, rezervele valutare chineze sunt cele mai mari din intreaga lume. Precum toate investitiile straine, si cele chinezesti vor genera locuri de munca, venituri la bugetele de stat si accesul la o piata imensa.

Pe termen lung, companiile din China ar putea adopta standardele compatibile cu interesele economice ale Europei.

Insa, a profita de aceste investitii nu inseama ca tarile europene ar trebui sa se relaxeze. Din cand in cand, acestea pot contraveni intereselor tarii gazda, cred analistii de la Financial Times.

Din acest motiv, ar trebui sa existe un organism de analizare a fiecarui caz in parte, care ar avea si rolul de a calma spiretele in legatura cu permiterea investitiilor din partea unui stat cu strategii politice si economice atat de diferite de cele din Occident.

De exemplu, in mai multe tari, dar in special in Germania si Franta, exista retineri in privinta faptului ca majoritatea companiilor mari din China sunt controlate de stat, un stil incompatibil cu cel din Europa, mult mai democratic.

Europa, descoperita in fata investitorilor straini


Pe batranul continent, spre deosebire de Statele Unite, Australia sau Japonia, nu exista un sistem de analiza a investitiilor. Desi Marea Britanie, Franta si Germania sunt sisteme de analiza a preluarilor ostile, nici unul nu este la fel de dezvoltat precum Comitetul pentru Investitii Straine in SUA (Cfius), care investigheaza toate tranzactiile in care sunt implicate companii straine, stabilind gradul de risc pentru siguranta nationala sau controlul asupra structurilor de infrastructura de importanta majora.

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------


Pe de alta parte, Europa nu isi prea permite sa aleaga, avand nevoie de investitiile chineze si, daca tarile europene nu reusesc sa faca front comun, China ar putea reusi sa le invrajbeasca una impotriva celeilalte, spun analistii.

Odata infiintat, sistemul de control nu ar trebui sa discrimineze intre investitorii care nu fac parte din Uniunea Europeana, trantandu-i pe toti la fel.

Deocamdata, companiile chineze nu isi doresc sa preia pachete majoritare in companiile europene. Insa, din momentul in care incep sa faca acest lucru, exista deja metode prin care companiile pot fi oprite din a pune in pericol siguranta nationala.

In plus, un organism european ar reduce temerile legate de practica protectionismului, marind afluxul de investitii straine.

Sistemul ar putea determina ce investitii straine pot fi considerate indezirabile si care ar fi benefiile afluxului de capital din tara asiatica. De asemenea, ar putea analiza pericolul - daca exista unul - adus de preluarea unei mari parti a economiei europene de o tara cum este China.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#europa, #investitii, #premier, #rezerve, #valutare , #stiri Constantin Rudnitchi