Imobiliare: terenuri mai ieftine cu cel putin 50% fata de 2008

Luni, 24 August 2009, ora 18:11
1530 citiri
Imobiliare: terenuri mai ieftine cu cel putin 50% fata de 2008

Preturile cerute de proprietarii de terenuri au scazut, in primele sase luni din acest an, in medie cu 25-30%, terenurile mici si centrale fiind cel mai putin sensibile la trendul descendent al preturilor, potrivit unei analize realizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International si preluata de NewsIn.

"In medie, scaderea preturilor cerute de proprietari se situeaza intre 25 - 30%, comparativ cu prima jumatate a anului 2008. In conditiile in care numarul de tranzactii finalizate este foarte redus, preturile cerute reflecta inca o discrepanta semnificativa intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor si nu sunt un indicator al valorii de piata a terenurilor.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Pentru tranzactiile incheiate in aceasta perioada, pretul de tranzactionare pentru terenuri a fost cu cel putin 50% mai mic fata de nivelurile atinse anul trecut", se spune in analiza Colliers.

Potrivit sursei citate, majoritatea cumparatorilor de terenuri sunt companii din industrii mai putin afectate de criza (retail de produse alimentare, industria medicala sau retail de tip discount) care urmaresc dezvoltarea unor proiecte pentru uzul propriu.

"Retailerii cauta terenuri cu dimensiuni incepand de la 3.000 mp (supermarketuri) pana la 30.000 mp (do-it-yourself) si chiar 50.000 - 60.000 mp (hipermarketuri), situate in zone dens populate, cu acces bun si deschideri generoase la artere cu trafic ridicat", precizeaza consultantii Colliers.

De asemenea, exista un numar ridicat de persoane fizice care dispun de lichiditati si cauta terenuri, dar preturile sunt in continuare percepute ca fiind prea mari pentru a face achizitii. Totodata, bancile prefera sa reesaloneze imprumuturile cu probleme decat sa le execute, din teama de a-si vedea lichiditatile blocate pe o perioada nedeterminata in active care se devalorizeaza.

Consultantii companiei considera ca in a doua jumatate a anului aceasta piata nu va suferi modificari notabile. Cand piata se va debloca potentialii cumparatori vor fi in continuare foarte precauti si vor urmarii, in principal, proprietatile mici, in locatii bune.

Potrivit datelor Colliers, preturile medii la terenurile din zona centrala a Bucurestiului variaza intre 2.000 si 3.000 de euro/mp, cele din semicentral intre 600 si 1.000 euro/mp, iar cele din periferie intre 200 si 300 euro/mp.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
#apartamente, #companii, #de, #estate, #imobiliare, #pret, #proprietari, #real, #scaderi, #terenuri , #stiri Constantin Rudnitchi