Guvernul a tot cheltuit si a incasat foarte putin

Luni, 03 August 2009, ora 10:40
1011 citiri
Guvernul a tot cheltuit si a incasat foarte putin

Criza economica si-a pus amprenta serios pe veniturile la bugetul consolidat, acestea inregistrand in prima jumatate a anului o scadere cu 5,1% fata de perioada similara a anului, potrivit datelor Ministerului de Finante Publice.

In timp ce veniturile totale s-au redus pana la valoarea de 77,28 miliarde lei, cheltuielile totale ale bugetului general consolidat au sporit pana la 91,66 miliarde lei la capatul primelor sase luni, cu 5,6% peste nivelul raportat la 30 iunie 2008.

In consecinta, in intervalul ianuarie - iunie 2009, deficitul bugetar s-a adancit pana la 14,38 miliarde lei, echivalentul a 3,4 miliarde euro. Raportat la Produsul Intern Brut al tarii, deficitul este egal cu 2,7%, usor sub tinta negociata in martie cu Fondul MOnetar International.

Scaderi usoare ale cheltuielilor bugetare de 3,3% si 3,58% s-au inregistrat pentru bunuri si servicii - care au totalizat 12,84 miliarde lei, respectiv cele aferente subventiilor. Acestea din urma s-au diminuat cu 123,9 milioane lei fata de primul semestru din 2008, pana la 3,58 miliarde lei.

Potrivit estimarilor Finantelor, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital si alte transferuri pentru investitii, au fost de 13 miliarde lei in primele sase luni, reprezentand 34,3% din estimarile anuale (37,9 miliarde lei), respectiv 2,4% din PIB.

Cheltuieli in crestere cu dobanzile


Una dintre cele mai mari cresteri anuale, de 55,5%, a fost inregistrata la capitolul cheltuieli cu dobanzile. Statul a cheltuit pe dobanzi in primul semestru aproximativ 2,97 miliarde lei, fata de 1,91 miliarde lei in primele sase luni din 2008.


In topul cresterilor urmeaza cheltuielile de personal, care au insumat in perioada analizata din anul curent putin peste 24,9 miliarde lei. Oficialii MFP pun aceasta crestere pe seama majorarilor salariale din partea a doua a anului trecut.

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------


Cresterea cheltuielilor de personal din mediul bugetar a contribuit semnificativ la cresterea incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 8,2% comparativ cu periaoda similara a anului precedent, pana la 9,4 miliarde lei. In ceea ce priveste incasarile din impozitul pe profit, acestea au scazut cu 521,2 milioane lei sau 8%, pana la 6 miliarde lei.

Cea mai drastica scadere procentuala a incasarilor s-a inregistrat in zona veniturilor din capital, care s-au micsorat cu 57,5% (319 milioane lei).

Sumele incasate din impozitul pe comertul exterior si tranzactiile internationale (taxe vamale) au fost mai mici cu 179 milioane lei, echivalentul a 37,4%.

Cea mai mare scadere valorica a incasarilor s-a raportat la capitolul TVA, acolo unde veniturile au scazut in perioada 1 ianuarie - 30 iunie cu 3,17 miliarde lei (15,7%) fata de acelasi interval din 2008, pana la 17,06 miliarde lei.

Bugete cu deficite


Deficitare in primele sase luni au fost si bugetele asigurarilor sociale de stat, cel al asigurarilor de somaj si bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.

In primul caz, cel al bugetului asigurarilor sociale, incasarile au fost cu 2,55 miliarde lei mai mici decat cheltuielile, in timp ce veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj s-au situat sub nivelul cheltuielilor, cu 440,1 milioane lei.

La randul lor, veniturile CNADNR au fost cu 275,4 milioane lei mai mici decat cheltuielile companiei.

Ministerul de Finante ia in calcul o valoare a PIB de 531,25 miliarde lei pentru acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern, #criza, #venituri, #buget, #finante, #publice, #minster, #cheltuieli, #buget , #stiri Constantin Rudnitchi