Europa ar putea alege intre Nabucco si South Stream

Miercuri, 19 August 2009, ora 09:12
1107 citiri
Europa ar putea alege intre Nabucco si South Stream

Europa ar putea avea nevoie doar de unul dintre gazoductele Nabucco, proiect in care este implicata Romania, si South Stream, sustinut de Rusia, in momentul finalizarii acestora, ca urmare a schimbarii politicilor energetice si a cererii, potrivit unei analize Reuters.

Ambele proiecte au fost initiate in ultimii ani, perioada in care pretul gazelor si cererea se aflau in crestere.

Oferta excedentara de gaze naturale pe piata, asteptata inainte de finalizarea celor doua conducte, ar putea insemna ca doar unul din cele doua proiecte ar putea fi construit.

"Cam prin 2015 ar trebui sa avem un excedent de gaze naturale in Europa, dar si in alte parti, iar finantarea proiectelor va fi dificila. Este o provocare sa vedem finalizate atat Nabucco, cat si South Stream", a declarat economistul sef al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, pentru Reuters, in timpul unei vizite la Istanbul.

Constructia celor doua gazoducte
a fost pusa sub semnul intrebarii, ca urmare a cantitatilor pentru aprovizionare si infrastructurii insuficiente.

Excedentul de gaze naturale in Europa va fi cauzat de cresterea utilizarii de gaze neconventionale de catre Statele Unite, respectiv gaze provenid din sisturi bituminoase, facand disponibile resurse ca gazele naturale lichefiate produse in zona Golfului pentru consumul european.

Un alt factor determinant este cresterea consumului de energie regenerabila, care trebuie sa constituie 20% din cantitatea folosita in Uniunea Europeana (UE) pana in 2020. In prezent ponderea acesteia este de 8,5%.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

O parte a analistilor considera ca daca UE va indeplini cel putin pe jumatate acest obiectiv nu va mai fi nevoie de cele doua conducte.

"Avand in vedere planurile europene, consider ca Rusia nu va putea exporta mai mult de 180-190 de miliarde de metri cubi de gaze naturale (anual - n.r.) pana in 2020", a declarat Mikhail Korchemkin, specialist in probleme energetice la East European Gas Analysis.

Rusia livreaza Europei aproximativ 160 de miliarde de metri cubi de gaz natural anual, insa intentioneaza sa majoreze aceasta capacitate prin noi proiecte de infrastrucura energetica.

Scaderea cererii de si politicile de sustinere a energiei regenerabile reduc disponibilitatea investitorilor de a sustine un al doilea proiect, considerat redundant.

"Continuarea acestor doua proiecte in acelasi timp va fi mult mai dificila decat inainte (...) din punct de vedere al aprovizionarii si al faptului ca, in Europa, cererea nu este nelimitata", a adaugat Birol.

Acoperirea necesitatilor actualilor clienti ai Gazprom din Europa de Sud Est, aprovizionati in prezent prin Ucraina, folosind capacitatea de 63 de miliarde de metri cubi a South Stream ar face posibile ambele proiecte.

Rusia a demarat proiectul South Stream dupa ce divergentele privind pretul gazelor cu Ucraina au afectat livrarile catre Europa.

"Gazprom promoveaza South Stream pentru a indeplini contractele evitand Ucraina. Gazul va ajunge la aceiasi clienti ocolind Ucraina", a spus Korchemkin.

Costurile de 7,9 miliarde de euro (11,7 miliarde de dolari) ale Nabucco ar putea fi revizuite in scadere in urmatoarele luni, facand proiectul mai fezabil decat South Stream, care ar putea necesita fonduri de pana la 20 de miliarde de dolari in afara teritoriului rus.

Sprijinul politic al Kremlinului si asigurarea cantitatilor de gaze naturale ar putea face proiectul rusesc mai atractiv comparativ cu Nabucco, considera analistii.

Proiectul Nabucco, proiectat sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspica si Asia Centrala catre Europa, este dezvoltat de un consortiu la care participa sase companii, cinci din partea statelor de tranzit si un partener strategic german, respectiv Transgaz Medias, Botas (Turcia), OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania).

Constructia Nabucco este programata sa inceapa anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc in 2014-2015.

#europa, #south, #stream, #nabucco, #politica, #energie , #stiri Constantin Rudnitchi