Efectul Prima Casa: Preturile cerute pentru apartamentele din Capitala au crescut cu pana la 4%. Cum comentati?

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 19:19
2072 citiri
Efectul Prima Casa: Preturile cerute pentru apartamentele din Capitala au crescut cu pana la 4%. Cum comentati?

Preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut in iulie cu pana la 4% cele mai mari majorari de preturi inregistrandu-se la apartamentele cu doua camere, din cauza programului "Prima Casa", potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta imobiliara, Colliers International.

"Iulie este prima luna din ultimul an in care se poate observa o tendinta evidenta de crestere a preturilor. Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maxim +4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele, doar sectorul 1 simtind o usoara depreciere, cu 2%", se arata in studiul Colliers.

Programul "Prima Casa" a dus la majorarea cu pana la 10-15% a preturilor la apartamentele cu doua camere.

"Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadrau in plafonul maxim de 57.000 euro impus in cadrul programului", se arata in document.

Astfel, in sectorul unu al Capitalei, metrul patrat costa, in medie, 1.563 de euro, cu 2% mai putin fata de luna anterioara. Sectorul doi este singurul care a inregistrat o stagnare a pretului mediu pe metrul patrat, la 1.024.

Celelalte patru sectoare ale Capitalei au cunoscut o majorare a pretului mediu pe metrul patrat de 2% in sectoarele cinci si sase, 3% in sectorul trei si 4% in sectorul patru. Astfel un metru patrat costa, in medie, 1.096 euro in sectorul trei, 1.279 euro in sectorul patru, si 1.248 euro in sectorul cinci.

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Sectorul sase este singurul care inregistreaza un pret mediu pe metrusl patrat sub 1.000 de euro, respectiv 951 euro. Analizand programul "Prima Casa", specialistii Colliers considera ca suma garantata de stat de 60.000 de euro este buna in comparatie cu preturile de pe piata autohtona.

Astfel, potrivit datelor Colliers, Canada, in cadrul unui program asemanator de ajutor in achizitia primei case de catre cupluri tinere, ingaduie accesul la 25.000 de dolari canadieni dintr-un RRSP (Registered Retirement Savings Plan), suma poate fi retrasa individual de fiecare dintre soti, ceea ce duce la o valoare totala de 50.000 de dolari canadieni pentru constructia sau achizitionarea unei locuinte.

In Statele Unite ale Americii in cadrul programului de ajutor pentru achizitia primei case solicitantii trebuie sa indeplineasca nu numai criteriul de a nu mai fi detinut o alta locuinta in ultimii trei ani, ci si sa respecte un prag al veniturilor.

"O alta restrictie impusa de autoritatile americane se refera la pretul maxim pe care il poate avea un imobil. Nu se poate beneficia de acest program pentru a cumpara un penthouse in Manhattan. Din pacate, aceasta este o vulnerabilitate a programului "Prima casa", daca pastram proportiile si inlocuim Manhattan cu Primaverii", se arata in documentul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apartament, #casa, #ieftinire, #prima , #stiri Constantin Rudnitchi