Creditul ipotecar il ingroapa pe cel "cu buletinul"

Joi, 20 August 2009, ora 13:32
3196 citiri
Creditul ipotecar il ingroapa pe cel "cu buletinul"

Creditarea isi revine incet, pe masura ce scad dobanzile la imprumuturi. Bancile si brokerii de credite spun ca revigorarea se simte mai ales in cazul imprumuturilor in euro pentru locuinte si al creditelor de nevoi personale garantate, in timp ce imprumuturile de consum raman in 2009 un produs "prohibitiv".

Se vede, de altfel, in statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR): in prima jumatate de an, valoarea creditelor pentru investitii imobiliare a urcat cu 900 milioane de lei (aproximativ 214 milioane de euro), in timp ce imprumuturile de consum s-au redus cu o jumatate de miliard de lei (in jur de 140 milioane de euro).

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

"Inca din primavara, se inregistreaza o tendinta continua de crestere a solicitarilor de credite, in special pe investitii imobiliare. In acelasi timp, se mentine relativ scazuta cererea la imprumuturile de consum", a declarat pentru Gandul Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, fara a da insa o cifra exacta a evolutiei imprumuturilor.

De patru ori mai multe credite imobiliare dupa sase luni

Preferinta populatiei pentru creditele de investitii imobiliare se explica prin faptul ca dobanzile sunt mai mici decat la cele de consum - un produs pentru care nu se solicita garantii, asadar riscant pentru creditori.

De exemplu, in iunie, ratele medii ale dobanzilor practicate de banci pentru creditele in euro cu maturitate intre unu si cinci ani au fost de 5,46% - pentru creditele imobiliare fata de 7,29% - pentru imprumuturile de consum, arata datele BNR.

La lei, diferenta este mult mai mare: 12,39%, in primul caz, fata de 19,20%, pentru creditele de consum. Iar daca se compara dobanzile intre euro si lei, se vede clar de ce romanii se orienteaza catre creditele de investitii imobiliare in euro.

"Anul acesta, am dat un singur credit imobiliar in lei si doar doua in 2008. In schimb, cererea de credite imobiliare in euro este de patru ori mai mare in iunie fata de ianuarie", ne-a declarat Anca Bidian, directorul general al brokerului de credite Kiwi Finance.

E drept ca si valoarea medie a unui credit imobiliar a scazut cu 34% fata de anul trecut, ajungand la o suma de 45.000 de euro, adauga ea.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#banca, #buletinul, #credit, #criza, #ipotecar , #stiri Constantin Rudnitchi