Autostrada Bechtel, gata cel mult pe jumatate in 2013

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 09:32
1139 citiri
Autostrada Bechtel, gata cel mult pe jumatate in 2013

Lucrarile la autostrada Transilvania nu vor fi cel mai probabil finalizate la termenul prevazut in contractul semnat cu firma Bechtel, respectiv 2013, a declarat luni seara Bogdan Sgarcitu, purtator de cuvant al companiei.

Autostrada va fi gata pe jumatate si aceasta daca partea romana va asigura finantarea necesara, va expropria terenurile care vor fi traversate de autostrada si va muta retelele de utilitati.

"In aceste conditii pot sa va spun ca este putin probabil ca lucrarile sa fie finalizate pana in 2013. Ar putea fi fezabil ca o anumita parte din aceasta autostrada sa fie finalizata chiar pana la sfarsitul anului 2012, sa spunem de la Campia Turzii pana la granita", a declarat Sgarcitu.

Potrivit contractului, daca lucrurile ar fi mers bine, intreaga autostrada ar fi trebuit terminata pana atunci. Or, in acest moment, lucrarile se desfasoara doar pe sectiunile 2B Campia Turzii-Gilau si pe 3C, respectiv Suplacu de Barcau-Bors.

In total, portiunea in lucru este de 128 de kilometri dintre cei aproximativ 410 kilometri ai autostrazii.

 

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

In cazul celorlalte doua portiuni de autostrada dintre Gilau si Bors, respectiv tronsoanele 3A si 3B, despre care Sgarcitu spune ca sunt sanse sa fie predate in 2013, nu este terminata proiectarea si nici exproprierile de terenuri nu sunt incheiate.

Luand de bune termenele de realizare prevazute in contractul cu Bechtel, respectiv 32 de luni pentru primul tronson si 46 de luni pentru al doilea, daca lucrarile la acestea vor incepe in cel mai bun caz anul viitor, sanse de terminare in 2013 le are doar primul tronson, lung de 24 de kilometri, dintre Gilau si Mihailesti.

Soarta celorlalte patru tronsoane dintre Brasov si Campia Turzii este in ceata.

Potrivit unor oficiali ai firmelor care fac proiectele autostrazii, Ministerul Transporturilor a dispus oprirea lucrarilor, in speranta ca Bechtel va fi de acord sa ia in concesiune autostrada dintre Brasov si Campia Turzii. In aceasta ipoteza, firma americana ar urma sa asigure banii necesari, sa faca proiectele si sa isi recupereze investitia printr-o concesiune acordata de stat. 

#autostrada, #bechtel, #finalizare, #lucrari, #tronson , #stiri Constantin Rudnitchi