2010 va aduce pretul real, in imobiliare

Marti, 28 Iulie 2009, ora 07:59
5354 citiri
2010 va aduce pretul real, in imobiliare

De la inceputul anului viitor, cei care vor dori sa achizitioneze o casa sau un teren vor putea afla, pentru prima data, care este pretul platit pentru o proprietate similara din aceeasi zona, pentru ca autoritatile vor comunica periodic un indicator al pietei imobiliare.

Acest indicator va fi cat se poate de credibil, avand in vedere ca la elaborarea lui contribuie atat Institutul National de Statistica (INS) si Banca Nationala a Romaniei, cat si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Practic, oricine va putea sti care sunt preturile reale ale locuintelor sau ale terenurilor dintr-o zona, fie ca este vanzator, agentie imobiliara, ori este in cautarea unei proprietati, asa cum se intampla de multi ani in restul Uniunii Europene.

Indicele a fost anuntat la inceputul anului 2008. "Acest indicator va fi calculat de Institutul National de Statistica (INS), pe baza preturilor declarate ale tranzactiilor imobiliare, informatii pe care deja le comunica toti notarii din Romania, din cele aproximativ 2.000 de cabinete notariale",a declarat, pentru Gandul, Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al UNNPR.

Notarii nu furnizeaza numai preturile in lei la care se perfecteaza tranzactiile, ci si date legate de imobilul respectiv - anul construirii, numarul de etaje, suprafata apartamamentului s.a. -, precum si onorariul incasat. INS va afla si daca un imobil a fost cumparat cu bani imprumutati de la banca, din formularul pe care trebuie sa-l completeze cumparatorul.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

ANEVAR: "Baza de date elimina echivocul de pe piata"

Cu o intarziere de cativa ani, autoritatile vor reusi sa aduca mai multa transparenta pe o piata pe care nimeni nu a stiut pana acum care erau preturile reale. Un asemenea indice ar fi fost necesar incepand cu anul 2004, cand a inceput ascensiunea preturilor, odata cu cresterea creditarii.

In lipsa unor repere oficiale, vanzatorii au reusit sa faca legea prin preturile cerute, ajutati si de "prognoze" ale unor autointitulati analisti. Acum, cand tranzactiile s-au imputinat, un asemenea indice imobiliar este cu atat mai util.

"In aceasta perioada de criza in care au fost mult mai putine tranzactii, iar putinele informatii sunt rare si necertificate de nimeni, s-a vazut mult mai serios lipsa unei surse credibile, transparente si accesibile tuturor actorilor implicati intr-o tranzactie.

Existenta unui indice imobiliar va elimina tot ce inseamna echivoc pe piata imobiliara", a declarat Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #imobiliare, #pret, #prima, #real , #stiri Constantin Rudnitchi