Guvernul vopseste gardul la "Prima casa"

Joi, 18 Iunie 2009, ora 23:12
5109 citiri
Guvernul vopseste gardul la "Prima casa"

Guvernul vrea sa extinda modul de utilizare a programului "Prima casa". In acest moment, este greu de spus daca programul va avea succes, cu atat mai mult cu cat bancherii nu au facut nici o declaratie de sustinere a acestei initiative guvernamentale.

Absolut surprinzator, guvernul a modificat, pe ultima suta de metri, normele de aplicare a programului "Prima casa". Surprinzator, pentru ca, doar cu trei zile in urma, duminica, 14 iunie a.c., cabinetul Boc adoptase forma initiala a normelor de aplicare.

In ziua de 17 iunie a.c., premierul si ministrul finantelor au anuntat o serie de modificari ale programului. Prima impresie este de improvizatie. Cine se astepta ca guvernul sa modifice normele de aplicare cu o zi inainte ca acestea sa fie publicate in Monitorul Oficial?

Senzatia de improvizatie a acestui program este accentuata si de semnalele care vin dinspre zona legislativa. Se vehiculeaza ideea ca in acest program sa fie incluse si creditele ipotecare/imobiliare care s-au acordat in anii trecuti, daca, evident, corespund conditiilor impuse de "Prima casa".

Dincolo de improvizatia guvernului, modificarile aduse programului sunt, in principiu, binevenite. Este greu de inteles din ce motive Executivul s-a trezit abia in al 12-lea ceas, dar noile prevederi incearca sa dinamizeze si sectorul de constructii, dand posibilitatea ca imprumuturile accesate sa fie utilizate si la achizitionarea de locuinte nefinalizate sau la constructia de locuinte noi.

A fost unul dintre reprosurile pe care specialistii l-au adus de nenumarate ori acestui program, acela ca nu va avea un efect de antrenare in economia romaneasca, ci doar unul pe piata imobiliara secundara a locuintelor vechi. Modul in care noile norme incearca sa incurajeze si constructia de locuinte este destul de alambicat.

Se acorda clientului o promisiune de garantie cu care se duce la banca, iar banca va emite, la randul ei, o promisiune de credit. Cu cele doua promisiuni, clientul se prezinta la firma de constructii care va trebui sa finalizeze locuinta in termen de 18 luni, urmand ca dupa acest moment sa incaseze banii pe casa.

Exista doua observatii majore: una de forma, alta de fond. Cea de forma tine de mecanismul complicat de accesare a creditului de catre client. Intelegem ca a fost nevoie de toate aceste promisiuni de credite si garantie si de finalizarea efectiva a casei pentru ca Ministerul Finantelor sa poata institui o ipoteca de gradul intai asupra unei locuinte deja existente.

Ar fi fost totusi mai facil ca imprumtul sa fie acordat, pur si simplu, pe criteriile programului "Prima casa". Ar fi existat insa riscul ca banii imprumutati sa fie "deturnati", adica sa fie folositi in alt scop decat constructia unei locuinte. Dar exista legislatie privind schimbarea destinatiei unui credit, care ar fi acoperit suficient astfel de cazuri.

Problema de fond este insa legata de resursele cu care constructorii vor putea finaliza locuintele. Se stie ca, in acest moment, companiile, in special cele de constructii, sunt decapitalizate. Firmele ar putea apela tot la imprumuturi, dar dobanzile practicate in programul "Prima casa" nu vor fi si la indemana firmelor de constructii.

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Si, atunci, problema finantarii locuintelor se muta de la nivelul persoanelor fizice la companiile constructoare. Dincolo de intentia laudabila a guvernului, exista inca semne de intrebare privind derularea programului. In primul rand, este vorba despre nivelul dobanzilor stabilit de guvern.

Deocamdata, atat pentru creditele in euro, cat si pentru cele in lei, bancile practica dobanzi la depozite apropiate de cele impuse in programul de creditare a primei locuinte. Dobanda la depozitele in euro este, in prezent, de aproximativ 6%, iar dobanda la creditul in euro stabilit prin programul "Prima casa" este de 5,5%.

Situatia este similara si in ceea ce priveste dobanzile la lei. Asadar, sursele de finantare ale unor astfel de credite nu pot fi, deocamdata, depozitele atrase. Ce surse ar mai putea fi utilizate? Doar bancherii stiu. De altfel, pana in acest moment, nu am avut o reactie transanta din partea reprezentantilor bancilor.

Nu stim cate dintre societatile bancare sunt gata sa finanteze programul in conditiile impuse de guvern. In al doilea rand, veniturile necesare accesului in program, luate in calcul de guvern, pot fi prea optimiste. Sa nu uitam ca fiecare client are, totusi, particularitatile lui.

Cu siguranta, bancile, atunci cand vor lua decizia de a oferi sau nu un imprumut, nu se vor ghida dupa grilele guvernamentale, ci dupa propriile reguli. In cadrul acestor reguli, conteaza daca viitorul client mai are contractat un imprumut, se urmareste comportamentul acestuia la returnarea banilor imprumutati, prin informarea la Biroul de credit, si se tine cont, in general, de posibilitatea solicitantului de a rambursa creditul.

In mod normal, bancile ar trebui sa dea dovada de prudenta la acordarea unui imprumut, chiar daca garantia statului i-ar putea indemna pe unii bancheri sa fie mai darnici la acordarea creditelor din programul "Prima casa". In al treilea rand, numarul celor care se vor califica pentru un credit ar putea sa fie relativ limitat.

Sa nu uitam ca, in ultimii ani, piata bancara romaneasca a cunoscut o puternica expansiune, cu o cerere masiva pentru creditele de consum sau imobiliare, multi dintre solicitanti calificandu-se deja pentru un astfel de imprumut. De aceea, nucleul celor care mai pot fi eligibili, astazi, pentru programul "Prima casa" este relativ limitat.

Desigur, acestea sunt anticipari preliminare. Ele vor fi sau nu validate de realitate. Daca imi este permis un prognostic, as spune ca bancile nu se vor repezi sa finanteze acest program. Daca guvernul s-a grabit sa creeze cadrul legal al programului "Prima casa", bancile se vor grabi incet sa ofere imprumturi legate de acest program guvernamental.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#casa, #guvern, #prima , #Editorial