Efectul Sterling asupra economiei romanesti

Marti, 10 Februarie 2009, ora 22:48
3665 citiri
Efectul Sterling asupra economiei romanesti

Exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagra necesita o strategie redactata de specialisti, asumata de fortele politice si aplicata indiferent de guvernare.

Decizia de la Haga a adus in fata Romaniei o tema pe cat de incitanta, pe atat de controversata. Este vorba despre castigarea de catre Romania, in contenciosul cu Ucraina, a unui teritoriu in Marea Neagra de aproximativ 9.700 km patrati. Un teritoriu care ar putea fi bogat in rezerve de hidrocarburi, estimarile indicand existenta a 70 miliarde mc de gaze naturale si 12 milioane de tone de titei.

In cel mai pur stil romanesc, nici nu s-a uscat bine cerneala peste hotararea de la Haga ca scandalul Sterling a si izbucnit. A iesit la iveala ca Sterling, firma canadiana, detine deja in concesiune, ca si Petrom, de altfel, o buna parte din teritoriul din Marea Neagra care a revenit Romaniei prin hotararea de la Haga.

Indiferent de finalul scandalului Sterling (daca transformarea contractului de explorare in contract de concesiune va fi anulata sau nu), Romania are nevoie de logica si coerenta in ceea ce priveste exploatarea celorlalti 5.000 km patrati care-i revin prin Hotararea Curtii de Justitie Internationale.

Astfel, Romania are in fata trei variante, toate cu avantajele si dezavantajele lor:

1. Statul roman, prin companii specializate, ar putea prelua explorarea si exploatarea zacamintelor. De altfel, in domeniul gazelor naturale, exista doua companii de stat, Romgaz si Transgaz, care pot derula proiecte de acest gen. Este adevarat ca nu exista o companie de stat in domeniul petrolier, dar se pot gasi solutii legate de o companie in domeniul energetic sau de folosirea consortiului din domeniul gazelor.

Rusia foloseste un astfel de model in care statul controleaza resursele, o practica ce a generat destule controverse, statele occidentale cerand imperativ accesul la exploatarea resurselor de hidrocarburi din Rusia. In acelasi timp, insa, si Norvegia exploateaza resursele din Marea Nordului tot prin intermediul unei companii de stat.

Romania ar trebui sa tina cont de situatia din economia mondiala si de lichiditatile economiei autohtone. Daca in anul 1992, din cauza resurselor bugetare limitate, era oportuna varianta parteneriatului cu companii straine in explorarea resurselor energetice, astazi situatia este complet diferita. In acest moment, Romania are nevoie, simultan, de investitii si de resurse energetice. De aceea, varianta implicarii statului nu trebuie exclusa din start.

Avantajul implicarii statului: Romania ar putea folosi rezervele energetice intr-o lume in care acest tip de resurse detin inca un rol important in ecuatia economica si geo-politica.

Dezavantaje: primul este legat de necesitatea unor investitii substantiale din partea statului; al doilea se refera la antecedentele privind administrarea companiilor de stat. Aproape fara exceptie, companiile cu capital de stat au fost parazitate de interese politice si de un management de slaba calitate.

2. Varianta parteneriatului public-privat sau a unei companii mixte cu capital de stat si privat care este deja aplicata, prin implicarea Petrom. Uneori uitam ca statul roman detine inca o cota de 40% din SNP Petrom.

Acest model poate fi preluat in domeniul gazelor naturale prin participarea companiei Romgaz si este aplicat pe scara larga in exploatarea resurselor energetice, intrucat imbina interesele proprietarilor de hidrocarburi cu cele ale companiilor care le exploateaza. De asemenea, exista avantajul impartirii poverii financiare si un parteneriat intre proprietarul de resurse si companiile care au experienta, tehnologie si know-how in domeniu.

Avantajul: statul roman poate partaja exploatarea resurselor cu o companie de prestigiu din industria energetica, in conditii de investitii rezonabile.

Dezavantajul: negocierile dificile in crearea unui parteneriat care priveste investitiile privind explorarea si fructificarea beneficiilor aduse de exploatarea resurselor. 

3. Varianta concesiunii. Poate fi luata in calcul, dar trebuie atent negociata pentru ca, pe baza licitatiilor, sa se gaseasca un partener serios, cu traditie in domeniul explorarii si exploatarii resurselor de hidrocarburi si o formula convenabila de calculare a redeventei.

Avantajul: contributia financiara a statului care este practic zero in ceea ce priveste explorarea si exploatarea zacamintelor.

Dezavantajul: poate starni vii dezbateri legate de nivelul redeventei, de cedarea spre exploatare a rezervelor de hidrocarburi sau de compania care exploateaza zacamintele.

Asadar, fiecare dintre cele trei variante are avantaje si dezavantaje si poate genera controverse. De aceea, ar fi nevoie de o strategie speciala pentru rezervele din Marea Neagra.

Strategia ar trebui sa aiba in vedere punctele forte si punctele slabe ale variantelor posibile, un calcul economic aferent fiecarui scenariu, trebuie sustinuta de specialisti si convenita intre reprezentantii partidelor pentru a evita viitoarele contestari.  

Analiza Constantin Rudnitchi                 

#sterling, # petrol, # ucraina, # haga, # insula, # serpilor , #Editorial