Afacerea prin care compania MVM din Ungaria vrea să cumpere 68 la sută din compania de electricitate și gaze E.ON din România va ajunge, cel mai probabil, să fie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Despre această posibilitate a vorbit joi, 6 februarie, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
„Probabil că această investigaţie va ajunge la CSAT. Eu cred că se va ajunge. Aş fi surprins dacă ea trece, dacă e văzută ca neproblematică. La CSAT când ajungem - atunci când spunem că noi credem că e un caz mai complicat şi trebuie să intre în procedură aprofundată. Şi atunci asta o facem, cu OK-ul CSAT. Întrebăm dacă este ok să analizăm mai aprofundat această operaţiune. Eu cred că va ajunge, mi-e greu să cred că această operaţiune va fi considerată ca fiind neproblematică din punctul de vedere al siguranţei naţionale. Văzând şi unele exprimări publice ale unor membri ai Comisiei de Examinare a Investiţiilor Străine Directe, mi-e greu să cred că va fi considerată neproblematică şi că nu necesită o cercetare aprofundată. Deci cred că va fi sesizat CSAT-ul”, a explicat Chiriţoiu în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Ziarul Financiar.
Comisia Europeană va trimite dosarul la Consiliul Concurenţei
În acest moment, tranzacţia dintre E.ON şi MVM aşteaptă trei avize: unul de la Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe (CEISD), unul de la Consiliul Concurenţei şi unul de la Comisia Europeană. Bogdan Chiriţoiu estimează că oficialii Comisiei Europene vor transmite dosarul la Consiliul Concurenţei.
„Comisia Europeană cu noi e acelaşi aviz. E pe concurenţă şi asta e noutatea. Mi-au spus că ne dau nouă cazul. După prag, era suficient de mare tranzacţia cât să fie analizată de ei, dar, pentru că părţile au cerut să ne fie trimisă şi noi am zis că suntem de acord să o preluăm, atunci Comisia ne-o dă nouă”, a spus Chirițoiu.
La finalul anului 2024, compania maghiară de stat MVM şi grupul german E.ON au anunţat că au ajuns la un acord privind preluarea de către MVM a cotei de 68% a germanilor la furnizorul român de energie electrică şi gaze naturale E.ON Energie România. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare din partea autorităţilor române.
Ministerul Energiei din România a semnalat deja câteva probleme legate de această tranzacție. Problemele ar fi legăturile Ungariei cu Rusia, riscul cesiunii ulterioare a acţiunilor E.ON Energie România către entităţi non-UE, riscuri asupra datelor companiei şi a datelor cu caracter personal ale peste 3 milioane de utilizatori din România, probleme de transparenţă a cumpărătorului, precum și contradicțiile cu strategiile energetice naţionale.
...citeste mai departe despre "Afacerea prin care compania ungară MVM vrea să cumpere E.ON România va ajunge la CSAT, crede șeful Consiliului Concurenței: "E un caz mai complicat"" pe Ziare.com