Consiliul Concurenței a informat miercuri, 26 iunie, că a efectuat o inspecție neanunțată la sediul unei companii din Sectorul 3 al Capitalei. Verificările inopinate la producătorul de oxigen medicinal vizează o posibilă exploatare a poziției superioare de negociere.
Autoritatea însărcinată cu supravegherea concurenței spune că acesta este primul caz care vizează poziția superioară, nu cea dominantă, conform Agerpres. Inspecția vizează compania Messer România Gaz SRL, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 163 de milioane de lei, cu un profit net de 37,5 milioane de lei, conform informațiilor publice. Firma face parte din Messer Group GmbH, un producător de gaze industriale cu afaceri în peste 30 de țări din Europa și Asia.
"Este prima dată când ne sesizăm într-un caz de exploatare a poziţiei superioare de negociere, practică recent incriminată de legea concurenţei neloiale. Scopul este de a sancţiona comportamentul acelor companii care, deşi nu au poziţie dominantă, nu au cote de piaţă de peste 40%, sunt suficient de mari pentru a putea crea probleme partenerilor comerciali", a declarat într-un comunicat de presă Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Potrivit instituţiei, inspecţia a avut loc în cadrul cercetării aprofundate privind exploatarea poziţiei superioare de negociere de către Messer România Gaz SRL în relaţia cu Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, în vederea furnizării de oxigen medicinal lichid.
Analiza a fost declanşată din oficiu, iar indiciile care au stat la baza procedurii au fost preluate din informaţii publice.
Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurenţă neloială.
Autoritatea de concurenţă precizează că efectuarea inspecţiilor nu reprezintă o antepronunţare a instituţiei în ceea ce priveşte vinovăţia companiei.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă loială, compania implicată riscă o amendă cuprinsă între 50.000 lei şi 500.000 lei, iar autoritatea poate dispune măsuri pentru interzicerea săvârşirii faptei.
În cazul în care persoanele fizice sau juridice recunosc săvârşirea practicii de concurenţă neloială, pot obţine reduceri substanţiale ale amenzilor, menţionează sursa citată.
...citeste mai departe despre "Verificări la o firmă cu cifră de afaceri de peste 160 de milioane de lei. De la ce a pornit investigația Consiliului Concurenței" pe Ziare.com