Complexul Oltenia a obtinut un imprumut de circa 200 de milioane de euro

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 15:15
1530 citiri
Complexul Oltenia a obtinut un imprumut de circa 200 de milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au semnat joi acordul de finantare pentru modernizarea grupului 6 al termocentralei Turceni, dupa negocieri care au durat un an.

Imprumutul este de aproape 200 de milioane de euro si nu a necesitat garantii de stat, a declarat directorul general al complexului, Laurentiu Ciurel, in conferinta de presa organizata cu ocazia semnarii acordului.

"Perioada de implementare a investitiei este de patru ani", a spus Ciurel.

El a adaugat ca aceasta investitie este necesara pentru ca centrala sa se conformeze la normele de mediu impuse de Uniunea Europeana.

"In ultimii sase ani, Complexul Oltenia a investit 540 de milioane de euro pentru a se alinia standardelor UE", a completat Ciurel.

La randul sau, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a amintit ca, pana in 2030, statele europene trebuie sa reduca emisiile poluante cu 40%.

"Acest lucru inseamna ca toate grupurile pe carbune din Romania trebuie modernizate. Am inceput cu Turceni, vom continua cu Mintia-Deva, apoi cu grupul de la Rovinari pe care il facem cu chinezii", a punctat Nita.

Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a precizat ca finantarea din partea BERD este o garantie ca acest proiect este fezabil si este considerat de succes.

"Este un proiect semnificativ de care vorbim de 10 ani, cred ca a durat mult prea mult. Ne-am propus multe lucruri de peste 10 ani si am facut putine", a spus premierul.

El a adaugat ca energia pe carbune are un viitor si a precizat ca tara noastra trebuie sa-si pastreze avantajul unui mix de energie din surse hidro-carbune-nuclear-vant, astfel incat sa nu depindem doar de vant sau de precipitatii.

De asemenea, directorul BERD, James Hyslop, a aratat ca investitia de la Turceni va transforma centrala intr-una dintre cele mai moderne din sud-estul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#acord finan are BERD, #modernizare termocentrala Turceni, #Complexul Energetic Oltenia , #stiri CE Oltenia