Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Zece orase europene pornesc ofensiva impotriva platformei Airbnb

Zece orase europene pornesc ofensiva impotriva platformei Airbnb
Zece orase au solicitat sprijinul autoritatilor europene in lupta impotriva platformei Airbnb si a altor site-uri de inchirieri de locuinte pe termen scurt, pe care le acuza ca duc la scumpirea chiriilor pentru rezidenti.

Intr-o scrisoare comuna, municipalitatile din Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Cracovia, Munchen, Paris, Valencia si Viena sustin ca reglementarea "avansului exploziv" al platformelor globale de inchirieri de locuinte pe termen scurt ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru viitorii comisari europeni, scrie The Guardian.

In aprilie, Curtea Europeana de Justitie a constatat, intr-o opinie informala, ca, potrivit legislatiei UE, Airbnb ar trebui sa fie considerat mai degraba un furnizor de informatii digitale decat o agentie imobiliara.

Acest statut, daca va fi confirmat oficial de Curte, ar permite Airbnb si altor platforme similare sa opereze liber in statele membre si, mai important de atat, le-ar absolvi de orice responsabilitate pentru a se asigura ca proprietarii inrolati respecta legislatiile locale de reglementare a proprietatilor inchiriate in scop turistic.

"Orasele europene sunt de parere ca locuintele ar trebui sa fie folosite in primul rand pentru a locui", se arata in scrisoarea facuta publica de Consiliul local din Amsterdam.

"Multe se confrunta cu o lipsa serioasa de locuinte. Cand aceste proprietati pot fi inchiriate, cu un castig mai mare, catre turisti, ele dispar de pe piata imobiliara traditionala", se arata in document.

Municipalitatile sunt de parere ca autoritatile locale trebuie sa fie in masura sa contracareze efectele adverse ale boom-ului acestor platforme, printre care amintesc cresterea preturilor la chirii si a numarului de turisti, prin posibilitatea de a introduce "reglementari proprii in functie de specificul local".

Citeste mai multe despre Zece orase europene pornesc ofensiva impotriva platformei Airbnb pe site-ul Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Zece orase europene pornesc ofensiva impotriva platformei Airbnb" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 911 ori
Citeste mai multe desprereglementare airbnb cazare