Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Un acord de 5,7 mld dolari al Visa si MasterCard cu retailerii americani, aprobat de justitie in SUA

Un acord de 5,7 mld dolari al Visa si MasterCard cu retailerii americani, aprobat de justitie in SUA


Visa si MasterCard au obtinut aprobarea unui tribunal federal din Brooklyn pentru un acord de 5,7 miliarde de dolari cu retailerii americani pentru inchiderea unui litigiu in care cele doua companii erau acuzate de comisioane incorecte aplicate platilor prin cardurile de credit, relateaza Bloomberg.

Judecatorul John Gleeson a declarat ca este multumit cu acest acord, considerat a fi cel mai mare acord antitrust convenit vreodata in Statele Unite.

"Pentru prima oara, comerciantii vor putea sa dezvaluie clientilor comisioanele bancare ascunse, sa ii educe in aceasta privinta si sa se foloseasca de informatii pentru influentarea alegerii formelor de plata", a scris Gleeson in decizia sa.

Visa si MasterCard s-au aparat ani la randul impotriva acuzatiilor ca opereaza scheme de fixare a preturilor. Comisioanele aflate in litigiu sunt stabilite de Visa si MasterCard si platite de comercianti atunci cand consumatorii se folosesc de carduri de credit sau debit.

MasterCard si Visa au fost detinute de banci mari, dar s-au separat de acestea prin intermediul unor oferte publice initiale, in 2006, respectiv 2008. Cele doua companii, precum si cele mai mari banci emitente de carduri, au fost date in judecata de comercianti americani din intreaga tara intr-un proces colectiv, in 2005. Ulterior, MasterCard si Visa au fost acuzate ca au continuat sda colaboreze cu bancile pentru fixarea preturilor, chiar si dupa ofertele publice initiale.

Acordul, anuntat initial in iulie 2012, valora atunci 7,25 de miliarde de dolari, dar acordul a ajuns la circa 5,7 miliarde de dolari, in luna august, in urma retragerii din proces a circa 8.000 de comercianti.

Zeci de retaileri mari, intre care Wal-Mart Stores, Amazon.com si Target, ca si operatori aerieni importanti, asiguratori de sanatate si alte companii au criticat acordul. Unele au sustinut ca suma ar fi trebuit sa fie mai mare, iar prevederile care impiedica declansarea altor procese sunt prea generale.

La scurt timp dupa anuntarea deciziei, retailerii si asociatiile care s-au opus acordului, printre care Wal-Mart, Amazon.com, 7-Eleven, Barnes&Noble, au anuntat ca vor face apel.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1318 ori