Sectorul avicol reclama pierderi de peste 25 milioane de euro din cauza scandalului "Salmonella"

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 20:48
2421 citiri
Sectorul avicol reclama pierderi de peste 25 milioane de euro din cauza scandalului "Salmonella"

Sectorul avicol din Romania a inregistrat in ultimele zile pierderi de peste 25 milioane de euro din cauza scaderii vanzarilor cu 20% in urma scandalului legat de Avicola Calarasi iar prejudiciile totale aduse industriei sunt estimate la 50-60 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

"Sectorul avicol in intregul sau este prejudiciat prin reducerea vanzarilor care in ultimele zile sunt mai mici cu 20% fata de perioada anterioara izbucnirii acestui scandal legat de contaminarea carnii de pasare cu salmonella", a declarat, presedintele UCPR, Ilie Van.

Prejudiciul estimat pana in prezent se ridica la circa 25 de milioane de euro si estimam un prejudiciu total de 50 - 60 de milioane de euro, ceea ce va duce la falimente in lant in industria avicola.

"Facem apel la toti factorii responsabili de a comunica prompt, corect si transparent opiniei publice, pentru a linisti populatia si pentru a salva un sector avicol care, in ultimul timp, a facut progrese insemnate atat calitative cat si cantitative", afirma Ilie Van.

Acesta a precizat ca nu toate tipurile de Salmonella sunt periculoase pentru om, ci doar doua din cele peste 2.500 de serotipuri, insa in fermele din industria avicola sunt monitorizate permanent toate infectiile cu Salmonella atat prin controale oficiale cat si prin autocontroale, conform Programului Strategic al ANSVSA.

In ceea ce priveste scandalul recent creat in cazul Avicola Calarasi, ANSVSA a comunicat ca nu s-a gasit Salmonella patogena pentru om, dar conform legislatiei a trecut la analize amanuntite pentru reconfirmarea rezultatului.

Inspectorii veterinari au retras saptamana trecuta de la comercializare aproape 14 tone de carne de pasare provenita de la Avicola Calarasi, in urma unor informatii de la compania Selgros, care a a refuzat in mai multe magazine livrari de la acest furnizor din cauza aspectului si calitatii necorespunzatoare. Presedintele ANSVSA a dat asigurari populatiei ca toata carnea de pasare care a ajuns in magazine este trecuta prin filtrul sanitar veterinar si este buna pentru consum.

Piata industriei avicole din Romania va depasi in acest an un miliard de euro, in crestere fata de anul trecut cand era putin peste 900 de milioane de euro, datorita cresterii semnificative a exporturilor de produse procesate. Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#pierderi sectorul avicol, #scandal Avicola Calarasi, #vanzari Avicola , #Stiri Companii