Tudose vrea sa recupereze datoria istorica de la Rompetrol. Ce conditii le-a pus kazahilor

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 08:09
1301 citiri
Tudose vrea sa recupereze datoria istorica de la Rompetrol. Ce conditii le-a pus kazahilor
Foto: Arhiva Ziare.com

O prelungire a Memorandumului incheiat in urma cu 4 ani statul roman cu KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, va fi discutata dupa indeplinirea a doua conditii, respectiv achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie.

"Prim-ministrul Romaniei Mihai Tudose a avut la Palatul Victoriei o intalnire cu o delegatie a KazMunaiGaz, proprietarii grupului Rompetrol si cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMG International.

In cadrul intalnirii, la care au participat si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor, s-a discutat despre viitorul Memorandumului semnat in 2013 intre statul roman si compania KMG.

In urma discutiei, Guvernul Romaniei a comunicat KazMunaiGaz ca pentru a putea discuta o noua prelungire a prevederilor Memorandumului incheiat in urma cu 4 ani, trebuie sa fie indeplinite doua conditii: achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie", informeaza Ministerul Energiei printr-un comunicat de presa.

Premierul Mihai Tudose a subliniat ca cele doua conditii trebuie intrunite cumulativ, altfel statul roman nu va mai putea lua in calcul intelegerea din 2013.

Ce spun sefii KazMunaiGaz

Pe de alta parte, Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KazMunaiGaz, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca au primit confirmarea de la reprezentantii Guvernului ca lucrurile vor fi accelarate si "vom vedea solutii rapide" in privinta-memorandumului.

"Ne-am intalnit cu reprezentantii Guvernului, cu premierul Tudose si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor. Tema principala de discutie a fost intrarea in vigoare a memorandumului de intelegere din 2013 si sa ne reasiguram angajamentele ca suntem gata sa punem in aplicare acest memorandum.

Avem confirmarea ca lucrurile vor fi accelerate si vom vedea solutii rapide", a spus Zhangulov.

Potrivit acestuia, Memorandumul prevede, pe de o parte, vanzarea de catre stat a unei participatii de 26% din Rompetrol Rafinare, pe care KMGI s-a angajat sa o achizitioneze cu 200 de milioane de dolari.

"Ne pastram acest angajament. Comisia de privatizare a reinceput in urma cu doua luni procedura de scoatere la vanzare a acestor actiuni", a sustinut oficialul companiei.

Tot in cadrul memorandumului a fost convenita infiintarea unui fond comun de investitii in domeniul energiei in valoare de un miliard de dolari.

"Ne-am luat angajamentul ...citeste mai departe despre "Tudose vrea sa recupereze datoria istorica de la Rompetrol. Ce conditii le-a pus kazahilor" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Tudose memorandum Rompetrol , #Stiri Companii