Tranzactie record intre gigantii berii. Liderul plateste 104 miliarde dolari pentru cel de-al doilea jucator de pe piata

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 10:34
5893 citiri
Tranzactie record intre gigantii berii. Liderul plateste 104 miliarde dolari pentru cel de-al doilea jucator de pe piata
Foto: Wikimedia

De acum incolo, una din trei beri baute pe glob va avea acelasi producator. Dupa o serie de negocieri la sange, a doua mare companie din industria berii, SAB Miller, va fi cumparata de liderul AB InBev.

Gigantul AB InBev a acceptat sa plateasca 104 miliarde de dolari (68 miliarde lire sterline) intr-o tranzactie record menita a asigura suprematia firmei la nivel global, anunta agentia Bloomberg.

Lumea s-a impartit in doua

Cele doua companii au dezvaluit ca pretul platit pentru o actiune din pachetul majoritar se va ridica la 44 de lire.

Este o valoare cu 50% mai mare decat cotatia inregistrata de actiunile SAB Miller la data de 14 septembrie, inainte ca vestea privind negocierea tranzactiei sa razbata la urechile publicului.

AB InBev detine deja marci celebre de bere in portofoliu: Budweiser, Stella Artois, Becks, Brahma, iar dupa achizitia marii rivale va adauga listei de branduri si berile Peroni si Grolsch.

Practic, dupa semnarea contractului, AB InBev va avea la dispozitie jumatate din profitul raportat de industria berii la nivel global.

Din acel moment, piata globala a berii va fi impartita intre AB InBev si restul producatorilor.

Se muta in Belgia

"Este un pret bun obtinut de SAB Miller. Este bine ca au ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste evaluarea pachetului majoritar", apreciaza Alicia Forry, analist al Canaccord Genuity.

Perfectarea achizitiei record a fost grabita de declinul inregistrat pe pietele emergente, in special in China si Brazilia, unde SAB Miller a inregistrat o scadere a vanzarilor de 20% in lunile premargatoare negocierilor.

Afacerea AB InBev-SAB Miller este un subiect care a atras de mai multe ori atentia analistilor in ultimii ani, cele doua mari rivale neavand alte optiuni decat fuziunea sau achizita uneia dintre ele pentru a isi asigura suprematia in piata.

Conform legislatiei britanice, AB InBev are termen doar pana miercuri la 5 dupa amiaza, pentru a depune oferta formala pentru preluarea pachetului majoritar al rivalei, dar cele doua companii au convenit sa amane acest termen cu 2 saptamani.

Astfel, daca pana pe 28 octombrie, la ora 17, multinationala cu sediul in Belgia nu va reusi sa obtina acordul actionarilor pentru plata acestei sume si nu va indeplini criteriile legale pentru efectuarea achizitiei va trebui sa plateasca catre SAB Miller daune de 3 miliarde de dolari.

In cazul in care tranzactia se va derula fara oprelisti, SAB Miller va fi incorporata in cadrul multinationalei belgiene.

Investitori captivi

Cei doi mari actionari ai SAB Miller, Altria Group si Bevco, detinatori a unui pachet de 41% din actiunile companiei vor primi bani lichizi si pachete de actiuni in noua firma evaluata la 39,03 lire sterline/actiune.

Vor fi mentinuti pe post de investitori captivi pentru o perioada de 5 ani, dar vor avea dreptul de a nominaliza directori in cadrul companiei.

La inceputul acestei saptamani, pretul actiunilor SAB Miller a inregistrat o scadere de 1,3% pe bursa din Londra, in vreme ce o actiune AB InBev a stagnat la valoarea de 98,35 euro pe bursa din Bruxelles.

Producatorul de bere din Marea Britanie a refuzat alte cateva oferte anterioare, inclusiv una facuta publica de AB InBev pe 07 octombrie, in valoare de 65,2 miliarde lire sterline.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#achzitie industria berii, #tranzactie record, #cota piata globala, #achizitie SAB Miller , #Stiri Companii