Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taranii ar putea comercializa branza si dupa 1 ianuarie, fara nicio restrictie

Taranii ar putea comercializa branza si dupa 1 ianuarie, fara nicio restrictie
Derogarea pentru comercializarea fara restrictii a produselor primare, cum ar fi branza sau carnea, s-ar putea prelungi dupa 1 ianuarie, pana in momentul in care vor fi aprobate noile norme privind vanzarea directa, a declarat vicepresedintele Autoritatii Veterinare, Laszlo Nagy Csutak, citat de NewsIn.

"Ordinul privind comercializarea produselor primare va fi modificat si, pana la adoptarea noilor norme, derogarea pentru vanzarea in piete ar putea fi prelungita", a declarat Laszlo Nagy Csutak.

Potrivit acestuia, conditiile impuse pentru comercializarea produselor vor fi respectarea conditiilor de igiena si asigurarea trasabilitatii alimentelor.

"Daca respectarea primei conditii se poate dovedi cu un buletin de analize, in cel de al doilea caz vorbim despre ambalarea si etichetarea produselor. Doar asa se poate asigura trasabilitatea produselor, adica controlul pe tot lantul de productie", a explicat Csutak.

Acesta a precizat ca, daca producatorul va respecta aceste doua conditii, va putea vinde fara restrictii, atat pe piata locala, cat si pe cea nationala.

La inceputul anului, ANSVSA a emis un ordin prin care era interzisa comercializarea produselor primare - lapte, branza, carne - la nivel national, ea fiind permisa doar pe raza judetului. Ulterior, institutia a acordat o perioada de gratie, pana la 1 ianuarie 2008, pentru taranii care vand astfel de produse in piete.

La sfarsitul lunii noiembrie, cu o luna inainte de expirarea acestei derogari, ANSVSA a emis un proiect de ordin privind comercializarea produselor primare.

"Vanzarea directa a produselor primare catre consumatorul final, cu ocazia targurilor, pietelor, expozitiilor, sarbatorilor religioase organizate periodic de autoritatile locale/judetene/regionale se realizeaza numai de catre producator sau de catre membri familiei, rude de gradul I si II ale acestuia", se precizeaza in proiectul ANSVSA. De asemenea, este interzisa vanzarea directa de catre micii producatori a laptelui crud si a smantanei nepasteurizate in afara fermei sau cu ocazia targurilor organizate de autoritati.

Indiferent de produsul comercializat, micii producatori sunt obligati sa respecte toate conditiile privind igiena produselor alimentare stabilite de regulamentul european. Reprezentantii ANSVSA sustin ca aceste norme vor fi transpuse intr-un ghid adresat fermierilor.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1118 ori