Statul francez va ramane actionar la Renault

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 15:21
1259 citiri
Statul francez va ramane actionar la Renault
Foto: (c) Chen Xiaowei / XINHUA ARHIVA

Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a declarat joi ca vanzarea participatiilor detinute la compania de telecomunicatii Orange sau constructorul auto Renault nu reprezinta o prioritate pentru Guvernul francez, in conditiile in care Parisul a anuntat recent un plan de privatizari prin care vrea sa stranga cinci pana la 10 miliarde de euro in urmatoarele 18 luni, transmite Reuters.

Statul francez detine 13,45% din actiunile Orange, fostul France Telecom, si 15,01% din capitalul Renault, proprietarul Dacia, potrivit Agerpres.

Ministrul francez al Economiei a respins deja ideea unei privatizari a companiei de electricitate EDF. Intrebat joi de postul de radio France Inter daca Orange sau Renault ar putea fi vizate de planul de privatizari, Emmanuel Macron a raspuns: 'pentru companiile pe care le-ati mentionat aceasta nu este o prioritate pentru moment, iar dorinta noastra nu este sa ne reducem participatiile la aceste doua companii'. Macron a precizat ca prin vanzarea activelor sale statul vrea sa-si reduca datoriile dar si sa reinvesteasca in sectoarele prioritare sau in anumite companii care au nevoie de sprijin.

In luna mai a acestui an, statul francez a preluat o participatie de 14% la PSA/Peugeot-Citroen, cel mai mare constructor auto francez, in cadrul unei majorari de capital in valoare de trei miliarde de euro destinata finantarii extinderii PSA pe pietele externe. In cadrul acestei operatiuni firma chineza Dongfeng Motor a preluat si ea o participatie de 14% la PSA in timp ce participatia familiei Peugeot s-a diminuat tot pana la 14%.

Statul francez are participatii la 74 de companii iar actiunile sale sunt evaluate la aproximativ 110 miliarde de euro. In vara lui 2013 Guvernul francez de la acea data a anuntat ca va demara o politica activa de gestionare a participatiilor sale.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#statul francez actionar Renault, #Emmanuel Macron ministrul Economiei , #Stiri Companii