Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statele Unite dau in judecata marii auditori pentru problemele firmelor chineze

Statele Unite dau in judecata marii auditori pentru problemele firmelor chineze


Regulatorul pietei de capital americane a demarat luni mai multe actiuni judiciare impotriva filialelor din China ale marilor auditori, dupa ce un val de probleme in contabilitatea mai multor firme chineze listate la bursa a dus la pierderi de miliarde de dolari pentru actionari.

In cazul in care agentia americana va avea castig de cauza, este posibil sa se interzica filialelor chineze ale companiilor din grupul Big Four sa auditeze firmele ale caror actiuni sunt tranzactionate in SUA, scrie

The Wall Street Journal.

Aceasta ar complica si mai mult auditul multinationalelor care au afaceri in China si creste presiunea asupra disputei dintre SUA si China privind aderarea firmelor chineze de audit la standardele americane.

Actiunile judiciare ale institutiei americane tintesc cinci firme de audit din China, Deloitte Touche Tohmatsu, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG si BDO, care au asigurat auditul la noua companii chineze, al caror nume nu a fost insa dat publicitatii.

Regulatorul a actionat in justitie auditorii dupa ce, in cadrul unor investigatii privind presupuse fraude ale mai multor companii din China, acestia au refuzat sa furnizeze institutiei documentele necesare investigatiilor.

Firmele de audit sustin insa ca legislatia chineza trateaza documentele de audit drept secret de stat, iar auditorii ar putea fi pedepsiti cu inchisoarea daca ar transmite mai departe aceste documente fara permisiune.

Faptul ca aceste actiuni se indreapta impotriva tuturor firmelor mari "arata ca aceasta este o problema la nivel de profesie, si nu una caracteristica unei anumite firme", si ar trebui sa fie rezolvata prin negocieri intre SUA si China, au declarat oficiali PwC.

Intr-un alt caz, in Canada, regulatorul pietei de capital a acuzat filiala Ernst & Young din aceasta tara ca a scapat mai multe probleme din vedere in cadrul auditului firmei Sino-Forest, o companie de cherestea care a intrat in faliment in acest an.

Firma de audit a acceptat sa ajunga la o intelegere in valoare de 117,8 milioane de dolari cu actionarii acestei companii, intr-o actiune civila separata. Aceasta ar fi cea mai mare suma platita de un auditor in cadrul unei intelegeri din istoria Canadei, potrivit unui avocat al investitorilor.

Ernst & Young nu a admis prin aceasta intelegere ca ar fi comis vreo eroare, iar intelegerea trebuie sa fie inca aprobata de Curtea care supravegheaza falimentul Sino-Forest.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1571 ori