Sprijin pentru clustere. In 2014 se lanseaza o platforma dedicata oamenilor de afaceri

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 08:16
4619 citiri
Sprijin pentru clustere. In 2014 se lanseaza o platforma dedicata oamenilor de afaceri

Oamenii de afaceri care doresc sa se asocieze in clustere vor avea la dispozitie, incepand de anul viitor, o platforma online de invatare mutuala, care va facilita procesul de infiintare a unor astfel de grupuri. Tot atunci va fi gata si un set de recomandari pentru realizarea unei politici nationale de sprijinire a clusterelor, intocmit pe baza bunelor practici din opt tari europene.

Cele doua obiective fac parte dintr-un proiect de cinci milioane de euro dedicat dezvoltarii clusterelor in Europa de Sud-Est, la care participa si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est, alaturi de 22 de organizatii din 11 tari europene.

Mai exact, ADR Nord-Est va lansa o platforma dedicata oamenilor de afaceri interesati de beneficiile clusterelor si care doresc sa se informeze cu privire la infiintarea unui cluster, managementul unui astfel de grup etc.

"Platforma online Cluster PoliSEE este un sistem de invatare mutual, realizat pe baza mecanismelor de politica deja implementate in cele opt tari partenere din spatiul SEE si pune la dispozitie cat mai multe informatii privind coordonatele institutiilor regionale/nationale responsabile pentru dezvoltarea si implementarea politicilor de clustere, posibilitatile de finantare pentru activitatile clusterelor, programe de instruire pentru membri si networking", a declarat pentru Business24, Gabriela Macoveiu, ADR Nord-Est.

Clusterele iau amploare la nivel european, datorita rezultatelor pe care le ofera - valoare adaugata si locuri de munca, iar conceptul isi face loc, usor, usor, si in Romania.

In exercitiul financiar 2014-2020, circa 30% din fondurile europene alocate Competitivitatii ar putea fi accesare doar prin proiecte "la comun", fiind destinate clusterelor, lanturilor de furnizori si altor forme asociative. Sunt abordari care se practica deja la nivelul UE si care se discuta acum si in sanul Ministerului Economiei, dar care ar surprinde mediul de afaceri romanesc total nepregatit.

Conceptul de clustere se adreseaza gruparilor de companii (start-up, IMM, companii mari) care actioneaza impreuna cu organizatii de cercetare, intr-un anumit sector de activitate si regiune, in scopul stimularii capacitatii inovative, schimbului de cunostinte si expertiza, cresterii numarului de interactiuni si al utilizarii in comun a facilitatilor, contribuind efectiv la transferul de tehnologie, networking si diseminarea de informatiilor intre membri.

La nivel national au fost identificate un numar de aproximativ 40 organizatii constituite in clustere si poli de competitivitate, dintre care sase se regasesc in Moldova (regiunea de dezvoltare Nord-est).

ADR Nord-Est pune bazele unei politici nationale de sprijinire a clusterelor

Proiectul ClusterPoliSEE (Politici Inteligente pentru Clustere in Sud-Estul Europei), care se va incheia in octombrie 2014, va oferi bazele necesare crearii in Romania a unei politici nationale pentru dezvoltarea clusterelor.

"Din punct de vedere legislativ, Romania se afla in faza encipienta in ceea ce priveste suportul acordat asociatiilor de tip cluster. Prin acest proiect, pot fi elaborate doar recomandari privind viitoarele politici de cluster, pe baza bunelor practici din state membre UE cu un cadru legislativ deja functional (ex. Austria, Germania, Italia). Au fost formulate propuneri catre CE in ceea ce priveste modul de aplicare a schemelor de ajutor de stat programelor de finantare dedicate clusterelor (in special in ceea ce priveste domeniile posibile de finantare si perioada maxim acceptata pentru acordarea sprijinului financiar)", a declarat pentru Business24, Gabriela Macoveiu, reprezentanta ADR Nord-Est.

In cadrul proiectului, au fost identificate si deficientele din legislatia romaneasca in privinta clusterelor, dintre care enumeram lipsa resurselor financiare, inclusiv finantarea bancara si lipsa de cunostinte.

"Succesul unei politici de clustere va fi conditionat de existenta mecanismelor adecvate pentru identificarea si activarea unor noi structuri de tip cluster la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare, dar si de aplicarea unui mecanism de filtrare si sprijinre a acelor clustere si domenii care sunt de importanta nationala pentru dezvoltarea economica a Romaniei", subliniaza reprezentanta ADR Nord-Est.

In momentul de fata, exista un singur program european, lansat in acest an, care ofera finantare dedicata clusterelor. Este vorba despre POS CCE, Axa Prioritara 1 - Un sistem inovativ si eco-eficient de productie, in cadrul Operatiunii 1.3.1 "Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes national si international - Poli de Competitivitate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#platforma online clustere, #platforma invatare clustere, #politica nationala clustere , #Stiri Companii