Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sindicatele nu au primit nici pana acum legea salarizarii. Seful Cartel Alfa i-a scris imperativ lui Grindeanu

Sindicatele nu au primit nici pana acum legea salarizarii. Seful Cartel Alfa i-a scris imperativ lui Grindeanu

Bogdan Hossu, liderul confederatiei Cartel Alfa, este de parere ca Guvernul ar trebui sa le dea organizatiilor sindicale timpul necesar pentru a analiza proiectul legii salarizarii unice.

Intr-un scrisoare deschisa destinata prim-ministrului Sorin Grindeanu si remisa Ziare.com, Hossu aminteste ca proiectul legii salarizarii unitare a personalului bugetar ar trebui trimis Parlamentului pe 31 martie, potrivit programului de guvernare.

Liderul Cartel Alfa subliniaza ca este a doua saptamana cand "organizatiile sindicale sunt chemate pe rand la Comisia de dialog sa se exprime asupra unui proiect (...) neavand posibilitatea si nici timpul necesar sa analizeze, inclusiv in structurile proprii, prevederile acestuia si eventual sa faca observatii pertinente pentru imbunatatirea sa".

"Consideram ca este inacceptabil sa nu se dea organizatiilor sindicale timpul necesar pentru analiza si formularea unor puncte de vedere, in felul acesta excluzandu-i efectiv de la constructia legii", a mai spus Hossu, subliniind ca este nevoie de "o dezbatere transparenta cu reprezentantii tuturor sectoarelor si o privire de ansamblu asupra legii, nu doar cateva sectiuni de anexa, prezentate fugitiv si disparat".

Liderul sindical cere ca proiectul sa fie transmis tuturor "inainte de a participa la orice fel de discutie pe marginea legii" si ii aminteste premierului Sorin Grindeanu faptul ca a promis dialog si consultari publice pe marile subiecte.

Astfel, subliniaza Hossu, pentru schimbarea pe fond a legii "este nevoie de minim 6 luni de analize si dezbateri".

"Sigur, va fi, ulterior, si o dezbatere in Parlament, insa Parlamentul nu are expertiza existenta la nivelul Ministerului Muncii si a partenerilor sociali. Fiecare etapa din procesul legislativ isi are rostul sau. Daca in Parlament ajunge un proiect de lege stramb si generator de disfunctionalitati, avand in vedere complexitatea subiectului, sunt sanse mici sa fie corectat substantial. Mai ales cand vedem cum majoritatea parlamentarilor sunt mai interesati de propria imagine si propriile indemnizatii decat de o constructie legislativa solida si durabila.

(...) Stabilirea principiilor de baza, de la care sa plece constructia noii legi de salarizare unitare, sunt de competenta Consiliului National Tripartit de Dialog Social, institutie care nu a fost convocata.

(...) Asadar, consideram ca termenul de 31 martie pentru finalizarea proiectului de lege, in conditiile in care astazi, 17 martie, inca nu exista un ...citeste mai departe despre "Sindicatele nu au primit nici pana acum legea salarizarii. Seful Cartel Alfa i-a scris imperativ lui Grindeanu" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1165 ori