Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Si IMM-urile se revolta dupa ordonanta data pe furis de Guvern: Se acorda salariatilor un motiv pentru a declansa greva

Si IMM-urile se revolta dupa ordonanta data pe furis de Guvern: Se acorda salariatilor un motiv pentru a declansa greva

Ordonanta de urgenta data pe furis de Guvern, prin care obliga toate firmele sa initieze negocieri colective pentru punerea in practica a transferului contributiilor in sarcina angajatilor, este criticata si de Consiliul National pentru IMM.

Presedintele sau, Florin Jianu, spune ca actul a fost adoptat intr-un mod total netransparent, pentru ca nu a existat un dialog cu confederatiile patronale reprezentative, informeaza Profit.ro.

"Rezulta ca IMM-urile sub 21 de salariati, care nu au avut niciodata negocieri colective si care nu sunt familiarizate cu procedura acestora, sunt obligate sa inceapa negocierile pentru punerea in aplicare a OUG nr. 79/2017. Se incalca acordul de vointa al partilor care au semnat deja un contract colectiv de munca, acesta fiind in vigoare si producand efecte.

Practic se acorda salariatilor un motiv pentru a declansa greva, avand in vedere negocierile pentru includerea in contractele colective de munca a dispozitiilor OUG nr. 79/2017", arata Consiliul.

Florin Jianu mai afirma ca aceasta ordonanta arata disperarea guvernului de a gasi solutii nerealiste la problemele generate de transferul contributiilor de la angajator la angajat.

Iata si reactia Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania la ordonanta data pe furis de Guvern

Ordonanta a fost publicata joi in Monitorul Oficial. Guvernul a adoptat-o insa in urma cu 8 zile, mai exact in aceeasi zi in care a trecut si ordonanta revolutiei fiscale. Niciun cuvant nu a fost suflat despre acest lucru.

Casa de avocatura VP&Partners a explicat, pentru Profit.ro, ca in intervalul 20 noiembrie - 20 decembrie anul acesta angajatorii sunt obligati sa faca aceste negocieri, insa in actul normativ nu exista nicio sanctiune prevazuta in cazul in care nu o vor face.

In schimb, ordonanta da puteri sporite sindicatelor, care vor putea acum sa negocieze in unitatile in care nu exista sindicat sau in care sindicatul este nereprezentativ. Aceste drepturi sporite sunt valabile insa strict pentru negocierea noilor salarii pe ordonanta "revolutiei fiscale".

Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel ALFA, care reprezinta interesele a circa 800.000 de angajati din sectorul public si privat, spune ca nu a avut "habar" de faptul ca Guvernul Tudose a adoptat in urma cu aproape zece zile aceasta ordonanta. El a declarat ca abia vineri dimineata a aflat despre ea, din presa.

"Problema este ca ordonanta de urgenta e atacabila, pentru ca nu a trecut prin cir ...citeste mai departe despre "Si IMM-urile se revolta dupa ordonanta data pe furis de Guvern: Se acorda salariatilor un motiv pentru a declansa greva" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1109 ori