Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful OMV: Noile sanctiuni americane impiedica finantarea proiectelor din Rusia

Seful OMV: Noile sanctiuni americane impiedica finantarea proiectelor din Rusia

Sanctiunile adoptate de administratia de la Washington au facut "aproape imposibila" finantarea unor mari proiecte in Rusia, a declarat miercuri directorul general de la grupul petrolier austriac OMV, Rainer Seele.

La inceputul lunii august, presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a promulgat o lege adoptata anterior de Congresul SUA, prin care se impun sanctiuni economice Rusiei, pentru presupusul amestec in alegerile prezidentiale americane din 2016. Legea da presedintelui Donald Trump posibilitatea de sanctionare a companiilor care lucreaza la conductele venind din Rusia, de exemplu prin limitarea accesului lor la bancile americane sau prin excluderea de pe piata publica din Statele Unite.

OMV este una din cele cinci companii occidentale care sunt implicate in proiectul Nord Stream 2 alaturi de grupul rus Gazprom, informeaza Interfax. Toate companiile occidentale s-au angajat sa furnizeze fiecare pana la 950 milioane de euro pentru a finanta partea care le revine din proiectul Nord Stream 2.

"Finantarea unor mari proiecte de infrastructura a devenit practic imposibila dupa introducerea unor astfel de sanctiuni", a declarat Rainer Seele. Acesta a adaugat ca partenerii proiectului Nord Stream 2, cel mai probabil, nu vor putea sa finanteze 70% din costurile conductei, asa cum si-au propus, astfel ca vor fi nevoiti fie sa caute fonduri la bancile rusesti si asiatice fie sa se bazeze pe capitalul propriu pentru a finanta acest proiect.

Gazprom a anuntat ca proiectul Nord Stream 2 va continua indiferent de sanctiunile americane. Grupul rus va furniza jumatate din finantarea necesara pentru proiectul in valoare de 9,5 miliarde de euro vizand construirea gazoductului Nord Stream 2.

Rusia livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente, astfel incat capacitatea sa de transport ar urma sa se dubleze, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Citeste si Gazoductul Nord Stream 2, ce leaga Rusia de Germania, e elefantul din camera UE ...citeste mai departe despre "Seful OMV: Noile sanctiuni americane impiedica finantarea proiectelor din Rusia" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1331 ori