Samsung inregistreaza un profit record. Care sunt perspectivele

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 11:50
1967 citiri
Samsung inregistreaza un profit record. Care sunt perspectivele

Samsung Electronics anunta un nivel record al castigurilor pe trimestrul trei, cu un profit de 7,3 miliarde de dolari, aproape dublu fata de aceeasi perioada a lui 2011. Smartphone-urile Galaxy si televizoarele high-end sunt sursa principala a profitului sud-coreenilor.

Analistii se asteapta, insa, ca aceasta crestere record a Samsung sa se termine la sfarsitul anului. Samsung a avut cheltuieli importante de marketing: doar pentru Jocurile Olimpice de la Londra acestea s-au ridicat la aproximativ 2,7 miliarde de dolari, estimeaza Credit Suisse, citata de Reuters.

Mai mult, Samsung va trebui sa aloce o suma substantiala pentru bonusurile de performanta ale celor 206.000 de angajati.

O alta cheltuiala importanta este provocata si de provizionul de peste un miliard de dolari, pe care asiaticii trebuie sa-l faca pentru procesul cu Apple.

"Profitul trimestrului patru va fi supus la presiuni de cheltuieli unidirectionale: prime de performanta si aproximativ un miliard de dolari in provizioane juridice legate de procesul cu Apple. Excluzand acestea (n.r. cheltuieli), castigurile de baza vor ramane consistente, iar factorul care va influenta balanta este suma platita de Samsung pe marketing", a declarat Lee Sun-tae, analist la NH Investment & Securities.

Smartphone-urile, principalul produs Samsung

Castigurile Samsung sunt relativ dependente de vanzarile de telefoane mobile, in conditiile in care comenzile de chip-uri si ecrane au scazut.

Tinand cont de prognozele de scadere a pietei PC-urilor in 2013, este de asteptat ca aceste comenzi sa se reduca si mai mult.

Situatia este paradoxala, deoarece Apple, principalul rival Samsung, este si principalul sau client pentru divizia de chip-uri si ecrane, iar scaderea vanzarilor pe acest segment provine din reducerea cererii Apple.

Cele doua companii sunt principalii jucatori pe o piata a smartphone-urilor tot mai aglomerata, care valoreaza 200 de miliarde de dolari.

"Cel mai mare risc pentru Samsung il reprezinta liniile de produse competitive ale rivalilor, precum este cazul cu iPhone 5. Pentru ca telefoanele produc cele mai mari profituri, un pas gresit pe (n.r. segmentul de) telefonie poate conduce la pierderi pentru tot grupul Samsung", a precizat Byun Han-joon, analist la KB Investment & Securities.

Compania sud-coreeana a vandut 58 de milioane de smartphone-uri in perioada iulie-septembrie, dintre care 20 de milioane erau Galaxy S III.

Samsung valoreaza 197 de miliarde de dolari, iar brandul sau ocupa locul noua in lume, cu o valoare de 32,9 miliarde de dolari, conform companiei de consultanta Interbrands. Este totusi la mai putin de jumatate din valoarea Apple, de 76,6 miliarde de dolari.

Insa actiunile sud-coreenilor au reusit sa creasca cu 7% de la infrangerea din procesul cu Apple, in timp ce pretul actiunilor americanilor nu s-a ridicat decat cu 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#profit Samsung trimestrul 3, #castiguri Samsung, #profit Samsung smartphone, #cheltuieli Samsung , #Stiri Companii