Romgermed: Amanam extinderea in Republica Moldova, din cauza tensiunilor geopolitice

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 11:56
1859 citiri
Romgermed: Amanam extinderea in Republica Moldova, din cauza tensiunilor geopolitice
Sursa foto: Romgermed

Grupul Medical Romgermed isi regandeste strategia de extindere in Republica Moldova si Bulgaria, ca urmare a situatiei geopolitice regionale.

Aceasta miscare de management nu afecteaza in niciun fel cifra de afaceri a grupului, care in 2014 are o crestere de aproximativ 15% fata de anul 2013, cand s-a majorat cu 20% comparativ cu 2012, cand grupul inregistra o cifra de afaceri de 18 milioane de euro.

Trebuie mentionat ca in anul 2013 Grupul Romgermed a realizat investitii de circa 2 milioane de Euro, iar in anul 2014, pe langa extinderea retelei de Laboratoare si infiintarea ROMGERVET, se apropie de final lucrarile la unitatea spitaliceasca a Grupului Medical.

Extinderea blocata de instabilitatea regionala

Ciprian Nicoara, Directorul General al Grupului Medical Romgermed, sustine ca orice plan de investitii are nevoie, in primul rand, de stabilitate regionala economica si politica, de predictibilitate.

"Nu se poate cladi nimic pe incertitudine si tensiune, iar problemele din Ucraina au un impact nefavorabil, afectand capacitatea de previziune si increderea in bunul mers economic. Aceasta perceptie negativa s-a consolidat in ultimele saptamani si intre oamenii de afaceri si in mediul bancar si, din pacate, nu doar ca nu se intrevede o stabilizare, ci dimpotriva. Toate pozitiile politice recente din spatiul UE si din Rusia indica o acumulare a tensiunilor".

Conform lui Nicoara, extinderea unei afaceri are nevoie de energie si entuziasm, dar acestea doar in completarea prudentei si a analizei perspectivelor de reusita.

"Planul privind extinderea era corect. Ceea ce nu functioneaza este climatul general politic, regional. Decizia Romgermed este de a astepta clarificarea situatiei politice si stabilizarea evolutiei economice din regiune", sustine el.

Decizia de amanare a extinderii nu afecteaza sub nicio forma evolutia financiara a Grupului Medical Romgermed. Analistii companiei considera ca perspectivele pe piata interna sunt pozitive, de consolidare. Planul de extindere avea si inca are in vedere dezvoltarea afacerii si cresterea veniturilor, dar implica deopotriva si realizarea investitiei aferente. "Acum vom directiona aceste fonduri pentru consolidarea capacitatilor de pe piata nationala. Pentru Grup, evolutia pe piata interna se anticipeaza ca va fi pozitiva si in acest an", explica Directorul General Romgermed.

"Am considerat ca Moldova si Bulgaria sunt piete in maturizare, in curs de crestere - pacientii devin mai informati si mai atenti sa selecteze calitatea, iar noi oferim un serviciu de calitate bazat pe experienta acumulata in ani de zile, pe investitia in specialisti si in aparatura noua. In plus, exista la inceputul anului si perspectiva unei evolutii economice buna la nivel european, iar acum, pe fondul instabilitatii generata de situatia din Ucraina, si pe fondul stagnarii economice in UE, optimismul s-a temperat. Extinderea unei afaceri, intrarea pe o piata noua are, in primul rand, nevoie de stabilitate, de siguranta, iar impresia generala de acum este, mai degraba, de incertitudine", sustine Ciprian Nicoara.

Conform planurilor Grupului, in conditiile in care tensiunile din prezent vor disparea si climatul pentru afaceri va fi unul sigur, planul de extindere va fi actualizat cu informatiile de la momentul respectiv si se va lua o decizie.

2014, crestere de 15% a cifrei de afaceri

Conform datelor financiare actualizate la 31 august 2014, Grupul Medical Romgermed se afla pe o treapta superioara a graficului de venituri. Se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu pana la 15%.

2015: laboratoare cu acoperire nationala de 50% si finalizarea lucrarilor la spital

In ceea ce priveste anul 2015, se va extinde reteaua de laboratoare, target-ul fiind de a se obtine o acoperire de 50% la nivel national. Tot la anul se vor finaliza investitiile in spital, care va fi o unitate sanitara cu paturi, ce va derula activitatea specializata intr-un domeniu neacoperit pana in prezent de unitatiile private. "Investitia este in stadiu avansat din punct de vedere al lucrarilor, in paralel, derulandu-se procesul de achizitie al echipamentelor si sistemelor ce vor constitui dotarea spitalului. Urmeaza ca anul acesta sa fie finalizate negocierile si, implicit, comenzile legate de capitolul tehnic. Deoarece sunt echipamente de ultima generatie, chiar unice in Romania, putem afirma ca intreg demersul initiat de noi are un puternic caracter inovator, raportandu-ne la piata de specialitate.

Totusi, dat fiind procesul birocratic, laborios, de realizare a documentatiei si procedurilor privind activitatea, cu respectarea normelor specifice sectorului medical, intampinam ceva intarzieri cu autorizatiile de functionare. Si fata de acest aspect ne exprimam increderea ca intregul demers se va finaliza in timp util", sustine Ciprian Nicoara.

Conform Directorului General al Grupului, intarzierea fata de momentul anuntat al lansarii are o explicatie clara: "Asa cum am mentionat si cu alte ocazii, sistemul sanitar din Romania este perfectibil. Reprezentand parte din componenta privata a acestui sistem, si noi trebuie sa ne raportam la problemele acestui sistem si sa ne supunem procedurilor care, nu de putine ori, sunt greu de parcurs atat din punct de vedere logistic, cat si ca timp."

Pozitionarea fata de concurenta

Grupul Romgermed detine, in momentul de fata, cea mai extinsa retea de laboratoare din Romania (20 de laboratoare la nivel national), efectuand in 2013 peste 4.000.000 de analize. Compania ofera aceste servicii la un standard superior din punctul de vedere al calitatii, mentinand, in acelasi timp, preturi accesibile. Efortul Romgermed este concentrat si catre cea mai mare retea de puncte de recoltare din Bucuresti, unde detine 21 de puncte de recoltare proprii, situate in cele mai importante policlinici din oras. De asemenea, compania a reusit sa optimizeze considerabil timpul de eliberare a rezultatelor - accesibile pacientilor in cateva ore!

Mai mult, strategia de infiintare a ROMGERVET - laboratoare veterinare s-a dovedit a fi una buna la nivel investitional. "Romgervet, care a fost constituit ca cel mai mare laborator de analize veterinare din Romania, singurul de acest fel care lucreaza dupa norme si standarde de calitate internationale, se dovedeste a fi o investitie inspirata. De cand a fost deschis (15 mai 2014), a avut o crestere a cifrei de afaceri de peste 20% pe luna, ceea ce ne face sa fim foarte increzatori in evolutia financiara favorabila. Pentru anul 2015 ne-am propus sa dezvoltam o retea de puncte de recoltare la nivel national, deoarece in momentul de fata acoperim numai judetele din jurul Bucurestiului", spune Ciprian Nicoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Romgermed extindere, #strategie Romgermed , #Stiri Companii