Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Riscurile Romaniei din perspectiva investitorilor straini

Riscurile Romaniei din perspectiva investitorilor straini
Datele economice fundamentale urmarite de analistii marilor grupuri financiare internationale sunt, inca, pana intr-atat de favorabile Romaniei, incat aceasta a fost denumita "tigrul Europei de Est", intr-o analiza a bancii germane de investitii Berenberg.

Analiza a fost prezentata de Carsten Hesee, strategul Berenberg, specializat in pietele de capital ale economiilor emergente din Europa, la o conferinta organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu concursul BNR.

Intre timp, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a sesizat mai multe riscuri, in Raportul asupra inflatiei, publicat joi: daca nu sunt bine controlate, riscurile ar putea conduce chiar pana la reducerea ratingurilor favorabile, de care beneficiaza Romania in prezent, iar increderea in atractivitatea Romaniei va fi greu de recastigat, odata ce va fi pierduta.

Citeste si: Analisti: Raportul BNR este mult mai dur decat a fost prezentat de Mugur IsarescuCe spune Mugur Isarescu despre proteste si presiunea pe curs: Nu prea e loc de aprecierea leuluiIsarescu anunta o crestere economica intre 4-5% in 2017, mai mica decat cea pe care Guvernul a construit bugetul

O comparatie a analizei Berenberg cu avertismentele BNR releva ce anume i-ar determina pe investitorii straini sa-si ajusteze defavorabil opiniile privind Romania.

Cresterea economica

Analiza Berenberg se bazeaza pe o estimare a cresterii economice in 2017 de 4,4%. Aceasta este una dintre cele mai optimiste facute de altcineva decat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), care a calculat un avans de 5,2%, exact acela pe care Guvernul si-a construit bugetul.

Optimismul Guvernului se poate dovedi o capcana la care s-a expus de buna voie in cazul cel mai probabil ca estimarea sa nu se va adeveri. Deja restul lumii se asteapta la o crestere (mult) mai mica de 5,2%.

Comisia Europeana estimeaza o crestere economica de 3,9% in 2017 si un deficit bugetar de 3,2%, potrivit prognozei de toamna. Fondul Monetar International a prognozat o crestere de 3,8%, iar Banca Mondiala de 3,7%, ca si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Erste Group se opreste la o crestere PIB de 4,3% in 2017 si de 2,8% in 2018, iar Economist Intelligence Unit (EIU) la 3,6%.

Nici chiar BNR nu a ajuns la o estimare de 5%, ci se asteapta la o crestere economica intre 4% si 5% pe 2017.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a tinut sa precizeze ca diferenta fata de prognoza CNP provine dintr-o modelare macroeconomica diferita si ...citeste mai departe despre "Riscurile Romaniei din perspectiva investitorilor straini" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1449 ori