Revolutia tehnologica: Germania deschide primele fabrici smart, fara muncitori

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 13:05
4935 citiri
Revolutia tehnologica: Germania deschide primele fabrici smart, fara muncitori

Noul pariu tehnologic al nemtilor este pe cale sa realizeze dezideratul politicienilor de a tine productia de marfa in interiorul tarii, dar ameninta serios muncitorimea germana. In Amberg, efortul de adapta noua tehnologie smart la revolutia industriala prinde forma sub aspectul unei fabricii Siemens coordonata in totalitate online.

1000 de utilaje industriale din fabrica Siemens intinsa pe aproape un hectar din Amberg ar trebui sa fie in stare sa deruleze activitatile complexe de asamblare a produselor electronice, fara ca vreun picior de om sa intre in halele de productie, relateaza reporterii Wall Street Journal.

Revolutia smart

Automatizarea dusa la nivel smart este parte a unui pariu pus de autoritatile germane, companii, universitati si centrele de cercetare din Germania de a inaugura cat mai multe fabrici de acest gen. Erorile sunt excluse, iar evolutia ulterioara ar putea face ca produsele sa fie realizate in imediata vecinatate sau in interiorul magazinelor.

"Un produs incomplet pe linia de productie va semnala imediat de ce servicii are nevoie, iar aparatura va interveni pentru asamblarea lui imediata", sustine Wolfgang Wahlster, copresedinte al Industrie 4.0, un laborator de cercetare german.

Internetul face pasi rapizi de a se integra in realitatea de zi cu zi, iar recenta achizitie facuta de Google, cea a Nest Labs, arata un interes crescand al gigantilor care domina segmentul online de a invada spatiul produselor de consum. Proiectul tehnologiei industriale smart este inca in faza incipienta, dar Centrul de Cercetare pentru Inteligenta Artificiala din Germania a realizat pana acum cateva exemple mai mult decat elocvente.

Factorul uman: lipitori de etichete

In Kaiserslauten, BASF deja are operationala o fabrica de produse cosmetice, in care etichetele plasate pe diferite recipiente indica masinilor automatizate cu ce fel de sampon sau sapun lichid trebuie umplute. Intreg sistemul operational este derulat printr-o retea wireless, rolul angajatilor umani fiind limitat doar la lipirea corecta a etichetelor.

In fapt insa, revolutia digitala in industria germana a inceput inca de acum 25 de ani, Daimler, BMW, Bayer si alte mari concerne avand un grad de automatizare de 75% in fabricile detinute. Cu toate acestea, trecerea definitiva pe "pilot-automat" a fabricilor ar putea sa mai dureze un deceniu. "Deocamdata punem doar piatra de temelie", sustine Siegfried Russwurm, unul dintre directorii Siemens.

Gigantii tech ai Americii, sperietoarea teutonilor

Cu Google si Amazon pe post de interfata intre producatori si consumatori, in Germania se fac auzite din ce in ce mai multe voci alarmate de dominatia americana din mediul online. 95% din cautarile pe internet din Germania se desfasoara prin intermediul Google.

"Exista o ingrijorare adevarata in Germania vizand monopolul detinut de Google sau Amazon", considera Gunther Schuh, unul dintre initiatorii proiectului Industrie 4.0. Interventia in piata a celor doua companii, prin diverse produse de larg consum lansate sau aflate in stadiu incipient au tras dejasemnalul de alarma la nivel oficial. Cancelarul Angela Merkel a avertizat deja companiile germane de necesitatea de a tine pasul cu noile tehnologii digitale, in timp ce ministrul Economiei, Gabriel Sigmar a declarat: "Datele necesare pentru functionarea proiectului Industrie 4.0 nu se afla in posesia companiilor germane, ci in mana unor firme mari din Silicon Valley".

In schimb, directorii executivi ai companiilor teutone nu manifesta aceeasi ingrijorare fata de monopolul datelor detinute de corporatiile americane. Peter Herweck, directorul departamentului de echipament industrial al Siemens, crede ca Google poate fi privit mai degraba ca un partener, decat un competitor in piata. Un punct de vedere sustinut si de reprezentantul Bosch, Werner Struth: "Cand vine vorba de tehnologia de productie smart nu este de ajuns doar sa ai softul. Ai nevoie de unprodus tangibil pentru cumparatori".

Industrie 4.0 reprezinta un parteneriat public-privat sustinut de subventiile guvernului de la Berlin, in valoare de 200 milioane euro, investiti sub forma de fonduri de cercetare. In Statele Unite, administratia Obama a at unda verde unui proiect similar inca din 2013, valoarea fondurilor fiind insa de 2,2 miliarde de dolari. General Electric, IBM, Cisco Systems, AT&T si Intel au format deja un consortiu denumit Industrial Internet Consortium, care urmeaza sa puna pietrele de temelie pentru revolutia tehnologica smart la nivel industrial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#revolutie industriala germania, #tehnologii industriale smart, #automatizare fabrici Germania , #Stiri Companii