Reglementarile europene dau roade: Numarul femeilor cu functii de conducere, in crestere

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 10:36
1812 citiri
Reglementarile europene dau roade: Numarul femeilor cu functii de conducere, in crestere

Ponderea femeilor cu functii in consiliile de administratie (CA) ale societatilor cotate la bursa a crescut de la 15% in ianuarie 2012, la 17% in octombrie anul trecut, informeaza un comunicat dat publicitatii vineri la Bruxelles, care mentioneaza ca 10% dintre membrii executivi ai CA-urilor sunt femei, fata de 8,9% la raportarea anterioara.

Noua cifra facuta publica de CE reprezinta o majorare de 2,2 puncte procentuale in comparatie cu octombrie 2011 si este cea mai semnificativa schimbare inregistrata pana in prezent de la un an la altul.

Aceasta crestere intervine in urma propunerii adoptate de CE la 14 noiembrie 2012 privind prezenta femeilor in CA-uri, privind introducerea obiectivului de a numi femei in 40% din functiile din cadrul CA-urilor. Cresterea reflecta, de asemenea, impactul discutiilor la nivel inalt din UE cu privire la necesitatea unei legislatii care sa reglementeze numarul femeilor in consiliile de administratie, apreciaza CE in textul citat.

"Rezultatele o demonstreaza. Presiunea exercitata de masurile de reglementare da roade. Firmele incep in sfarsit sa inteleaga ca, daca doresc sa ramana competitive intr-o societate in curs de imbatranire, nu isi pot permite sa ignore talentul femeilor - 60 % din absolventii universitatilor sunt femei", a declarat comisarul european pentru justitie, Viviane Reding.

"Exemplul unor tari ca Belgia, Franta si Italia, care au adoptat recent masuri legislative si unde progresele incep sa fie vizibile, arata clar ca o interventie limitata in timp in materie de reglementare poate fi un factor determinant. Legislatia la nivel european pe care am propus-o va asigura faptul ca se va face uz de talentul existent, ceea ce va promova in mod omogen echilibrul de gen in toate consiliile de administratie ale intreprinderilor pe intreg teritoriul pietei noastre interne", a adaugat ea.

Romania a inregistrat in perioada ianuarie-octombrie 2012 o crestere cu aproape 2% a ponderii femeilor din board-uri, apropiata de media europeana si mai mare decat cele inregistrate de Cehia, Finlanda, Spania sau Portugalia. Pe de alta parte, 12 tari membre UE au inregistrat cresteri mai mari de 2%, iar Danemarca si Italia de peste 4%.

In octombrie 2012, ponderea femeilor in CA-urile companiilor mari din Romania era de 12%, pe locul 14 in UE, in conditiile in care media la nivelul Celor 27 era de 16%. Cele mai mari proportii ale femeilor in CA-uri se inregistreaza in Finlanda (29%), Letonia (28%) si Suedia (26%), iar la polul opus sunt Malta (4%), Ungaria si Portugalia (7%), Cipru si Grecia (8%).

Intre timp, Bulgaria este singura tara in care s-a inregistrat o scadere semnificativa, cu patru puncte procentuale, in timp ce in Polonia si Irlanda nu s-a produs nicio modificare a numarului de femei in consiliile de administratie, cifrele stagnand la 12% si, respectiv, la 9%.

Ultimele datele publicate sunt promitatoare, insa mai raman multe de facut, in conditiile in care intr-un sfert dintre cele mai mari societati din UE, nicio femeie nu ocupa o functie importanta in consiliile de administratie, mai precizeaza comunicatul citat.

CE a adoptat la 14 noiembrie 2012 un act legislativ care stabileste obiectivul minim ca 40% din functiile neexecutive in consiliile de administratie ale societatilor cotate la bursa din Europa sa fie ocupate de membrii sexului subreprezentat pana in 2020 sau, pentru intreprinderile publice cotate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#femei de afaceri Europa, #pondere femei consilii administratie, #functii femei companii, #femei societati cotate bursa, #egalitate gen companii Europa , #Stiri Companii