Protestele din Bulgaria duc actiunile CEZ la minimul ultimilor patru ani

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 10:55
1851 citiri
Protestele din Bulgaria duc actiunile CEZ la minimul ultimilor patru ani
Foto: Novinite

Actiunile CEZ au scazut la mic nivel de dupa 2008, imediat dupa anuntul conform caruia companiei cehe i s-a retras marti autorizatia de distributie de energie electrica in Bulgaria.

Premierul Boiko Borisov a anuntat retragerea licentei grupului de utilitati dupa ce aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de orase au participat, duminica, la cele mai ample actiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria, scrie Agepres.

Principala revendicare a protestatarilor este renationalizarea celor trei societati de distribuire a energiei electrice, detinute in prezent de companiile cehe CEZ si EnergoPro si cea austriaca EVN.

CEZ Bulgaria este cea mai mare societate de distribuire a energiei electrica din Bulgaria care opereaza in vestul tarii. Alte doua societati, EnergoPro si EVN, opereaza in nord-estul si in sud-estul Bulgariei, fiecare avand monopolul in zona respectiva.

CEZ a calificat anuntul premierului drept "o incalcare grosolana a normelor legale". In cursul sedintei bursiere de marti, actiunile companiei au scazut cu 2,2%, la 602,5 coroane, cel mai redus nivel din octombrie 2008.

Probabil CEZ nu va putea sa-si continue operatiunile in Bulgaria, ceea ce ar duce la scaderea profitului operational cu aproximativ 1-2% in 2013. Impactul asupra profitului net din acest an este dificil de estimat in acest moment, tinand cont ca exista riscul ca CEZ sa amortizeze unele active din Bulgaria', a declarat analistul Josef Nemy, de la Komercni Banka AS, in Praga.

Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de 8 companii - CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#pret actiuni CEZ, #retragere autorizatie CEZ Bulgaria, #energie electrica Bulgaria , #Stiri Companii