Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul Emersys de cooperare Romania-Bulgaria in situatii de urgenta, lansat la Magurele

Proiectul Emersys de cooperare Romania-Bulgaria in situatii de urgenta, lansat la Magurele


Poiectul Emersys de cooperare Romania - Bulgaria pentru un sistem transfrontalier de raspuns rapid la situatii de urgenta chimice, biologice, radiologice si nucleare, in valoare de peste 6,4 milioane de euro, a fost lansat, joi, la Institutul "Horia Hulubei" de la Magurele.

Proiectul este finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007 - 2013 si cofinantat de Uniunea Europeana, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, si guvernele Romaniei si Bulgariei, informeaza un comunicat al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

La evenimentul de lansare au fost prezenti: inspectorul general al IGSU Ion Burlui, alaturi de reprezentantii Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Oficiului Regional de Cooperare Transfrontaliera Romania Bulgaria - Calarasi, Ministerului Educatiei Nationale, precum si cei apartinand organismelor cu atributii in managementul situatiilor de urgenta din tara partenera.

Valoarea totala a proiectului este de 6.428.807,22 de euro, fonduri destinate cu precadere dotarii cu echipamente specializate moderne pentru interventia la urgente chimice, biologice, radiologice si nucleare (CBRN), soft-uri de calcul a riscului si urmarilor accidentelor industriale, precum si formarii personalului de interventie din judetele de la granita Romania - Bulgaria.

Proiectul se deruleaza pe o perioada de 24 de luni si are drept obiectiv strategic asigurarea mijloacelor necesare implementarii coordonate a strategiilor, legislatiei comunitare si conventiilor bilaterale privind pregatirea, planificarea si interventia in situatii de urgente CBRN, destinata autoritatilor din zona transfrontaliera romano-bulgara.

Grupul tinta este reprezentat de inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta/directoratele teritoriale pentru protectie civila, autoritatile administratiei publice locale din zona transfrontaliera, cu atributii in managementul situatiilor de urgenta si, nu in ultimul rand, populatia si mediul de afaceri.

Partenerii in cadrul proiectului sunt: Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH), care coordoneaza proiectul, si Inspectoratul General pentru Situatii de urgenta (IGSU) din Romania, respectiv Directoratul General de Protectie Civila si Siguranta la Foc (DGPCSF) si Institutul pentru Cercetari Nucleare si Energie Nucleara (INRNE)din Bulgaria.

Institutele nationale de cercetare stiintifica din cele doua tari (IFIN-HH si INRNE) vor asigura suportul stiintific si tehnic pentru implementarea si obtinerea rezultatelor preconizate in cadrul proiectului Emersys.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1483 ori