Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Profitul Hidroelectrica a crescut cu 12% in primele opt luni

Profitul Hidroelectrica a crescut cu 12% in primele opt luni


Hidroelectrica a obtinut in primele opt luni ale anului un profit brut de 719 milioane de lei, in crestere cu 12% fata de rezultatul aferent perioadei corespunzatoare din 2013, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni, Agerpres.

Principalele surse care au generat aceasta performanta financiara au fost reprezentate, pe de-o parte, de vanzarile mai mari de energie, iar pe de alta parte, de reducerea semnificativa a cheltuielilor operationale, ca urmare a implementarii unei strategii reusite de control al costurilor operationale, explica reprezentantii companiei.

Potrivit acestora, politica restrictiva a companiei privind costurile operationale a acomodat, in plus, impactul negativ al impozitului instituit pe constructii speciale in valoare de 150 milioane de lei, calculat pentru anul 2014.

In primele opt luni ale anului, Hidroelectrica a produs si a livrat 12,3 TWh, reprezentand 88,5% din productia estimata pentru intregul an, si preconizeaza o productie de cel putin 17 TWh pentru 2014, cu 3,1 TWh mai mult decat productia bugetata.

Cresterea cantitatii de energie produsa si livrata cu 14,5% fata de primele opt luni ale anului trecut a sustinut cresterea veniturilor operationale generate, chiar si pe fondul influentelor negative induse de legislatie si conditiile de piata. Astfel, Ordinele ANRE de suplimentare a cantitatii anuale de energie livrata pe piata reglementata cu 1,3 TWh si de diminuare a pretului de vanzare pe piata reglementata, de la 125 lei/ MWh la 115 lei/ MWh, precum si scaderea cu 18% a pretului mediu de tranzactionare a energiei ofertate pe PCCB fata anul precedent, au reprezentat factori defavorabili activitatii Hidroelectrica.

"Productia de cel putin 17 TWh ce va fi obtinuta pana la finalul anului, implementarea unor strategii eficiente de vanzare a intregii cantitati de energie produsa, deschiderea unor reprezentante de trading in Ungaria si Serbia, coordonarea unor actiuni sustinute de revizuire a portofoliului de credite bancare, sunt elemente ce vor genera in exercitiul financiar al anului 2014 un profit record de peste un miliard de lei", a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Daca Hidroelectrica nu ar plati 396 milioane de lei taxa pe apa uzinata, reprezentand cel mai inalt nivel al acestei taxe din Uniunea Europeana, daca Hidroelectrica nu ar plati taxa pe stalp de 150 milioane lei, daca Hidroelectrica nu ar pierde 220 milioane lei ca efect al livrarilor de energie pe piata reglementata, profitul companiei ar fi de cel putin 1,8 miliarde lei, permitand astfel societatii sa finanteze toate investitiile in retehnologizarea capacitatilor de productie existente sau punerea in functiune a unor noi capacitati", a adaugat Borza.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1175 ori