Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul energiei electrice va scadea din iulie

Pretul energiei electrice va scadea din iulie


Pretul reglementat al energiei electrice va scadea din iulie 2014, dupa ce, timp de sase luni, componenta de certificate verzi a fost platita de doua ori de consumatorii finali, a declarat, miercuri, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, prezent la o conferinta prilejuita de lansarea Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz.

"Pe zona pe care o coordonez, va veni o economie in factura", a spus Calota.

Intrebat daca va fi o ieftinire semnificativa, el a precizat ca o decizie finala privind procentul de reducere va fi luata in sedinta Comitetului de Reglementare din perioada urmatoare.

"Autoritatea face o evaluare si o regularizare de doua ori pe an. Din nefericire, anul 2012 a fost unul special, precum bine stiti, cand Autoritatea s-a reorganizat. Eu nu caut scuze si nu scuz. Este, pana la urma, o greseala - in primul rand una de comunicare si mai ales in urmarirea mai atenta a operatorilor de distributie si furnizare in relatia cu consumatorul final", a adaugat oficialul ANRE.

Intrebat cine este vinovat de situatia creata, el nu a raspuns.

Calota a mai spus ca au fost mai multe cifre vehiculate, intrucat, simultan cu regularizarea impactului certificatelor verzi, trebuia facuta si o regularizare pe costul de energie reglementata pe care furnizorii au fost nevoiti sa o cumpere din surse mai scumpe, in momentele cand Hidroelectrica era in situatie de forta majora.

In opinia oficialului ANRE, facturile ar trebui simplificate, astfel incat sa contina informatii relevante pentru consumatori.

Electrica a incasat 50 de milioane de lei, prin dubla taxare a certificatelor verzi

Electrica a incasat suplimentar, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 de milioane de lei, pe care se asteapta sa o returneze consumatorilor, potrivit prospectului de listare la bursa a companiei.

"Desi costul cu certificatele verzi a fost evidentiat separat in factura de energie electrica, pentru motive de transparenta, inca din septembrie 2012, ANRE nu a redus corespunzator tariful reglementat de furnizare. Acest fapt a determinat suportarea de catre consumatori de costuri duble cu certificatele verzi (prin includerea acestor costuri in tariful reglementat si prin facturarea separata a costului cu certificatele verzi) pentru perioada septembrie 2012 - iulie 2013", se arata in document.

Ca urmare, ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare sa fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului, potrivit prospectului de listare.

"Conducerea (Electrica - n. r.) considera ca suma suplimentara incasata, respectiv expunerea totala este de aproximativ 50 milioane lei. Incepand cu iulie 2013, conform tarifelor aprobate de ANRE, pretul fara valoarea certificatelor verzi la care Electrica Furnizare furnizeaza energie electrica catre consumatorii casnici pe piata reglementata a scazut cu 1,3%. Conducerea considera ca aceasta reducere a tarifelor la nivel de industrie in perioada reglementata iulie 2013 - iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane lei", mai spun autorii prospectului.

Potrivit documentului, Electrica se asteapta in continuare ca tarifele sa scada, astfel incat consumatorii sa recupereze toate platile suplimentare suportate in perioada in care certificatele verzi au fost incasate de doua ori.

"Electrica Furnizare se asteapta la reduceri ale tarifelor de furnizare aferente perioadei de reglementare care va incepe in iulie 2014, cu scopul de a despagubi consumatorii pentru costurile suplimentare suportate", se precizeaza in prospect.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1561 ori