Presedintele Consiliului pentru IMM-uri: 60% dintre antrepenori vor disponibiliza oameni, daca va creste salariul minim

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 12:28
1017 citiri

Aproape 83% dintre antreprenorii chestionati de Consiliul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Private din Romania (CNIPMMR) nu au capacitatea de a mari salariul minim, iar 60% vor disponibiliza oameni, ca urmare a acestei masuri, a declarat, vineri, Florin Jianu, presedintele Consiliului.

"Saptamana aceasta am aplicat un chestionar la care au raspuns in jur de 400 de intreprinzatori si datele arata ca 82,9% dintre ei spun ca nu au capacitatea de a mari salariul minim, 60% vor disponibiliza oameni ca urmare a acestei masuri si peste 90% au spus ca posibilitatea lor maxima de a mari salariul minim este de 100 de lei", a anuntat Jianu.

Potrivit acestuia, trecerea contributiilor de la angajator la angajat va bulversa mediul de afaceri, intrucat vor trebui schimbate sase milioane de contracte, atat in mediul public, cat si in mediul privat.

"S-a spus ca se mut contributiile de la angajator la angajat, de fapt ramane un procent si la angajator. Unele dintre salarii vor scadea. Am facut calcule aritmetice si pentru 90% dintre IMM-uri aceasta trecere a contributiilor va insemna costuri salariale suplimentare. Deci salariile nu cresc, ci dimpotriva", a continuat presedintele Consiliului pentru IMM-uri.

Potrivit acestuia, Guvernul anunta noi si noi masuri, iar mediul de afaceri nici macar nu apuca sa analizeze efectele fiecarei masuri, ca aceasta este modificata.

"Nu mai putem tine pasul, la propriu. Saptamana trecuta pregatiseram o analiza de impact pentru taxa de solidaritate de 2%. A iesit Guvernul si a modificat-o, a rebotezat-o si i-a marit cuantumul. Chiar nu mai putem sa tinem pasul. Nici nu mai stiu cum se numeste noua taxa, dar cert este ca crescut de la 2% la 2,25%", a sustinut Jianu.

In opinia sa, fiecare masura fiscala ar trebui discutata cu mediul de afaceri cu cel putin sase luni inainte de aplicare.

Insa, in ciuda tuturor criticilor, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotriva, "este pentru prima data cand se maresc salariile intr-un mod serios pentru toata lumea".

Totodata, el a anuntat vineri ca angajatorii care nu platesc contributiile angajatilor dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta privind transferul acestor contributii in sarcina salariatilor se vor face vinovati de infractiune.

Consiliul Investitorilor Straini il contrazice pe Tudose: Companiile nu sustin transferul contributiilo ...citeste mai departe despre "Presedintele Consiliului pentru IMM-uri: 60% dintre antrepenori vor disponibiliza oameni, daca va creste salariul minim" pe Ziare.com

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#IMM disponibilizari contributii, #contributii angajator angajat , #Stiri Companii