Politicienii si legile alunga investitorii din Romania, avertizeaza BNR si Banca Europeana de Investitii

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 19:15
989 citiri

Climatul politic si cadrul de reglementare reprezinta principalele obstacole pe termen scurt la adresa realizarii investitiilor, iar nivelurile productivitatii sunt mult inferioare mediei UE, arata un sondaj prezentat miercuri de Banca Nationala a Romaniei si Banca Europeana de Investitii (BEI).

"Investitiile din ultimii trei ani au inregistrat un volum corespunzator, doar 12% din firme raportand constrangeri din punctul de vedere al finantarii. Cu toate acestea, perspectivele privind investitiile in Romania sunt mixte", mai arata sondajul realizat de Grupul BEI privind "investitiile si finantarea investitiilor - cazul Romaniei".

Conform sondajului, aproape trei sferturi dintre respondenti considera ca au efectuat un volum corespunzator de investitii in ultimii trei ani. Pe de alta parte, ponderea firmelor care considera ca au investit prea putin este mai ridicata in Romania comparativ cu alte tari din UE.

Concluziile sondajului indica faptul ca firmele cu un volum prea scazut de investitii apreciaza ca au un stoc de capital de calitate inferioara, semnaland implicit intarzieri in realizarea investitiilor. "Per ansamblu, companiile romanesti percep, de asemenea, calitatea stocului lor de capital ca fiind inferioara celei corespunzatoare companiilor din alte state membre UE", arata autorii studiului.

Firmele din Romania investesc preponderent in active corporale, un volum relativ redus de resurse fiind directionat catre cercetare si dezvoltare si catre pregatirea profesionala a salariatilor. Perspectivele privind investitiile in Romania sunt mixte, iar nivelurile productivitatii firmelor din Romania se mentin net inferioare mediei UE.

Aproximativ 12% din firme se confrunta cu constrangeri de finantare, iar apelul la finantarea din surse interne se mentine la un nivel ridicat. Desi accesul la finantare nu reprezinta o problema, in general, exista unele firme care se confrunta cu dificultati mai mari in accesarea cu succes a surselor externe de finantare comparativ cu alte firme. Apelul crescut la finantarea din surse interne ridica, de regula, obstacole mai mari pentru firmele mici si inovative.

Infrastructura de transport, inca un impediment

Incertitudinile generale se afla pe prima pozitie a listei de impedimente in calea investitiilor viitoare in UE si Romania, dar in cazul Romaniei se remarca ponderea companiilor care considera infrastructura de transport a tarii un impediment - aproximativ 60% dintre acestea considera acest aspect u ...citeste mai departe despre "Politicienii si legile alunga investitorii din Romania, avertizeaza BNR si Banca Europeana de Investitii" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#politica Romania investitii, #cadru legal Romania investitii, #studiu BNR BEI obstacole investitii , #Stiri Companii