Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Piata ambalajelor pentru tutun va scadea cu 10 - 20% daca pachetele vor fi standardizate

Piata ambalajelor pentru tutun va scadea cu 10 - 20% daca pachetele vor fi standardizate


Piata locala a ambalajelor destinate industriei tutunului va suferi o scadere de circa 10-20% daca pachetele de tigarete vor avea un format standard, prevedere inclusa intr-un proiect de Directiva europeana, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor de Ambalaje din Romania (APRA).

Comisia Europeana doreste ca pachetele sa aiba aceleasi dimensiuni, un singur format si un singur mod de deschidere, printr-o clapa superioara basculanta, ceea ce inseamna ca pachetele cu margini rotunjite, cele culisante, in forma de cutie, tabachera sau de oricare alta forma decat cea prevazuta in proiectul de Directiva vor fi interzise.

"Pachetele cu format standard vor fi mult mai usor de contrafacut, ceea ce va determina scaderea pietei legale a tigaretelor si pierderi de miliarde de euro la bugetul de stat, afectand si sectorul ambalajelor", se arata in comunicatul APRA.

Consumatorii, neinteresati de ambalaj

Conform studiului Eurobarometer publicat in mai 2012, 76% dintre respondenti au indicat ca ambalajul nu prezinta importanta in alegerea produsului. In Marea Britanie sau Franta, tari care s-au declarat a fi de acord cu propunerile Directivei, procentul este printre cele mai mari - 85%, respectiv 88% dintre respondenti considera ambalajul ca nefiind important in decizia de alegere a unui produs din tutun.

Totodata, doar 3% dintre respondenti au indicat ambalajul produsului ca fiind determinant in decizia de a fuma. Numai 1% dintre participantii la studiul citat au indicat ca textura sau forma ambalajului ii determina sa considere ca un anumit sortiment de produse din tutun ar fi mai putin daunator decat altul.

Proiectul de Directiva privind produsele din tutun urmeaza sa fie dezbatut in Parlamentul European si in Consiliu. Adoptarea proiectului este preconizata cel mai devreme in 2014, iar transpunerea in legislatia nationala a statelor membre ar urma sa se faca in 2015-2016.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2945 ori