Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ordinul Arhitectilor trage un semnal de alarma, dupa ce Dancila a zis ca desfiinteaza autorizatiile de constructie: Act riscant si discriminatoriu

Ordinul Arhitectilor trage un semnal de alarma, dupa ce Dancila a zis ca desfiinteaza autorizatiile de constructie: Act riscant si discriminatoriu
Ordinul Arhitectilor din Romania transmite premierului Viorica Dancila ca o mult mai utila interventie in procedurile administrative ar fi "in directia vointei politice pentru eficientizarea procedurii administrative, in vederea asigurarii celeritatii si clarificarii procedurilor".

OAR a reactionat la anuntul facut marti de premier, care a spus ca Guvernul ar urma sa elimine autorizatia de construire pentru lucrari de investitii locale, astfel incat edilii sa poata accesa mai usor Fondul de Dezvoltare si Investitii.

"Exceptarea autoritatilor publice de la parcurgerea unor pasi esentiali, mai exact de verificare specializata a documentatiei investitiei, este un act riscant si discriminatoriu, incurajand indisciplina in constructii si nerespectarea legii", considera presedintele organizatiei, Alexandru Gavozdea.

El mai exprima disponibilitatea organizatiei de a furniza premierului "clarificari si propuneri de simplificare a procedurilor, pentru ca investitiile publice sa fie realizate la un nivel de calitate corespunzator, respectand legile domeniului".

Pozitia OAR, in cele ce urmeaza:

Scopul autorizatiei de construire este a de a asigura siguranta publica si de a ajuta statul sa tina evidenta interventiilor si investitiilor care se realizeaza in domeniul constructiilor, fie publice sau private, civile sau rezidentiale.

Ca urmare a recentelor declaratii de presa ale premierului Romaniei, doamna Viorica Dancila, privind eliminarea autorizatiei de construire pentru anumite investitii publice, Ordinul Arhitectilor din Romania aduce urmatoarele clarificari:

Obtinerea autorizarii interventiilor prin constructii este conditionata de parcurgerea unor proceduri.

Acestea sunt menite sa asigure protejarea unor valori sociale, a securitatii, a sanatatii umane si publice, a salubritatii si a patrimoniului arheologic, construit si natural.

Respectarea normelor de protectia mediului cu evitarea riscurilor naturale sau antropice este astfel obligatorie, iar o astfel de responsabilitate nu poate fi asumata doar de profesionistii din domeniul constructiilor prin documentatia de proiect, ci revine integrat si administratiei publice, care are obligatia sa vegheze la siguranta publica.

Incadrarea investitiei in strategia de amenajare a teritoriului pentru o dezvoltare integrata si durabila necesita, in concret, verificarea unor standarde de siguranta si de calitate in constructii.

Acestea sunt instituite prin norme tehnice, a caror respectare es ...citeste mai departe despre "Ordinul Arhitectilor trage un semnal de alarma, dupa ce Dancila a zis ca desfiinteaza autorizatiile de constructie: Act riscant si discriminatoriu" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 567 ori