OMV Petrom a raportat vanzari mai mici si profit in scadere. Compania va modifica planurile de investitii pentru 2015

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 12:11
1566 citiri
OMV Petrom a raportat vanzari mai mici si profit in scadere. Compania va modifica planurile de investitii pentru 2015
Foto: agenda.ro

Vanzarile OMV Petrom au scazut in perioada ianuarie-septembrie cu 11%, de la 18,1 miliarde de lei la 16,2 miliarde de lei, iar profitul net s-a redus cu 34% si a ajuns la 2,4 miliarde lei. Compania a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 3,6 miliarde de lei.

Vanzarile companiei au scazut in perioada ianuarie-septembrie cu 11%, de la 18,1 miliarde de lei la 16,2 miliarde de lei. In primele noua luni ale anului trecut OMV Petrom a avut un profit net de 3,6 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

La nivel de grup, profitul inainte de dobanzi si impozitare (EBIT) aferent primelor noua luni ale anului curent a scazut cu 24%, de la 4,5 miliarde de lei la 3,4 miliarde de lei.

In perioada analizata, productia de hidrocarburi a companiei a scazut cu 2%, de la 49,98 milioane barili echivalent petrol (bep) la 49,11 milioane bep.

Productia zilnica de hidrocarburi a scazut tot cu 2%, de la 183 bep la 180 bep.

Productia de titei a coborat cu 4%, de la 24,08 milioane barili la 23,2 milioane berili, insa productia de gaze naturale a ramas constanta, la 3,97 miliarde metri cubi.

Costul mediu de productie al companiei a crescut in intervalul ianuarie-septembrie cu 18%, de la 14,76 dolari/bep la 17,36 dolari/bep, in timp ce pretul mediu realizat la nivel de grup a scazut cu 2%, de la 96,54 dolari/bep la 94,13 dolari/bep.

Vanzarile de gaze naturale ale OMV Petrom au scazut in primele noua luni cu 15%, de la 3,6 miliarde metri cubi (39,13 TWh), la 3,08 miliarde metri cubi (33,39 TWh).

OMV Petrom a produs in intervalul analizat 0,78 TWh de electricitate, cu 57% mai putin comparativ cu 1,83 TWh in primele noua luni ale anului 2013. Compania produce electricitate in termocentrala de la Brazi si intr-un parc eolian amplasat in Dobrogea.

Vanzarile totale de produse rafinate au coborat cu 10%, de la 3,91 milioane de tone la 3,5 milioane de tone.

OMV modifica planurile de investitii

OMV Petrom (SNP) va modifica planurile de investitii pentru 2015, din cauza conditiilor mai putin favorabile din piata si cu volatilitate ridicata, precum scaderea preturilor la titei, a anuntat joi compania.

"Planurile de investitii si tintele de productie pentru anul 2014 ale OMV Petrom raman in mare masura neschimbate. In conditiile scaderii recente a preturilor la titei, am inceput un proces de revizuire a proiectelor noastre de investitii", se arata intr-un comunicat al companiei transmis joi Bursei de Valori Bucuresti.

Noile planuri pentru 2015 vor fi anuntate in luna februarie.

OMV Petrom a alocat pentru 2014 un buget de investitii de peste 1,3 miliarde de euro, din care aproximativ 85% dedicat proiectelor de explotare si productie a hidrocarburilor.

Potrivit companiei, cresterea accizei pe carburanti, introdusa de Guvern la inceputul acestui an, sporeste presiunea asupra volumelor din activitatea de marketing din Romania. De asemenea, impozitul de constructii speciale creeaza dificultati in privinta investitiilor din sectorul de titei si gaze.

"Anticipam discutii cu autoritatile romane in vederea obtinerii unui cadru fiscal si de reglementare stabil pe termen lung si favorabil investitiilor, discutii care vor aborda sistemul de impozitare a hidrocarburilor si taxele nou introduse", se mai arata in comunicat.

OMV Petrom este controlat de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

Cotatiile petrolului au atins in noiembrie noi minime ale ultimilor ani.

Astfel, cotatia petrolului Brent, de referinta la Londra, a scazut la cel mai redus nivel dupa octombrie 2010, iar cel al petrolului WTI, de referinta la New York, la minimul ultimilor trei ani, dupa ce Arabia Saudita a modificat preturile titeiului livrat in SUA si Asia.

OMV Petrom arata ca in trimestrul al treilea al anului in curs pretul mediu Ural s-a plasat la 100,9 dolari pe baril, in scadere cu 9% comparativ cu aceeasi perioada din 2013, si ca pretul mediu realizat la titei a scazut, de asemenea, cu 8%, la 89,7 dolari pe baril.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#OMV Petrom vanzari mici, #OMV Petrom profit scadere , #Stiri Companii