Omul care a creat compania pe care Amazon o cumpara cu uriasa suma de 14 miliarde de dolari

Duminica, 18 Iunie 2017, ora 07:05
1147 citiri
Omul care a creat compania pe care Amazon o cumpara cu uriasa suma de 14 miliarde de dolari
Foto: captura CNBC

Gigantul de comert electronic Amazon a anuntat saptamana aceasta ca va cumpara lantul american de magazine cu mancare naturala Whole Foods. Estimata la 13,7 miliarde de dolari, este cea mai scumpa achizitie de pana acum a companiei lui Jeff Bezos si in linie cu ambitiile sale de a se extinde catre noi industrii.

In acelasi timp, intr-un moment in care mancarea organica este mai populara ca oricand printre americani, Whole Foods, compania care a pornit aceasta miscare, trece printr-o perioada tulbure. Marii comercianti au luat nota de interesul in crestere al consumatorilor pentru alimente sanatoase, iar competitia a devenit una apriga.

Vanzarea catre Amazon deschide un nou capitol pentru Whole Foods. Povestea sa incepe cu aproape patru decenii in urma si este strans legata de John Mackey (foto), cofondator si CEO al companiei.

Whole Foods este rezultatul unei incercari idealiste de a schimba modul in care oamenii mananca, scrie CNBC.

Totul a inceput cand, la 23 de ani, Mackey s-a alaturat unei comunitati de vegetarieni din Austin. A renuntat ulterior la facultate si, ca responsabil cu procurarea hranei pentru comunitate, a devenit fascinat de potentialul alimentatiei sanatoase.

Impreuna cu prietena sa de atunci, Renee Lawson Hardy, a decis sa deschida propriul magazin alimentar cu produse organice si naturale. Au reusit sa stranga 45.000 de dolari de la rude si prieteni si au deschis un magazin la parterul unei case vechi din Austin, numit SaferWay.

Nu vindeau carne, alcool sau produse cu zahar, iar majoritatea clientilor erau hipioti din Austin.

Doi ani mai tarziu, Mackey si Hardy i-au convins pe Craig Weller si Mark Skiles, care detineau un alt magazin local cu mancare naturala, Clarksville Natural Grocery, sa isi uneasca fortele. Cei patru au deschis, in 1980, primul magazin Whole Foods Market. Pentru a-si extinde baza de clienti au inceput sa vanda si carne, bere si vin.

Whole Foods Market a fost un succes inca de la inceput. Insa un an mai tarziu, magazinul avea sa fie devastat de inundatii.

"Am crezut ca am iesit din afaceri. Trebuia sa reconstruim magazinul si urma sa ne coste mult si pur si simplu nu aveam banii", povesteste Mackey.

Salvarea a venit partea comunitatii din Austin: clientii au facut cheta pentru curatenie, investitorii au pus la bataie mai multi bani, bancile au prelungit liniile de credit, iar angajatii au muncit fara remuneratie.

In cele din urma, magazinul a fost redeschis si a inceput sa se extind ...citeste mai departe despre "Omul care a creat compania pe care Amazon o cumpara cu uriasa suma de 14 miliarde de dolari" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Amazon achizitie Whole Foods, #magazine Whole Foods , #Stiri Companii