Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O companie americana este interesata de privatizarea Complexului Energetic Hunedoara

O companie americana este interesata de privatizarea Complexului Energetic Hunedoara


Compania americana Quintana Minerals Corporation este interesata de privatizarea producatorului de carbune si electricitate Complexul Energetic Hunedoara (CEH), solicitand in acest sens Departamentului pentru Energie mai multe informatii despre firma de stat, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Interesul scris manifestat de Quintana in privatizarea CEH este unul extrem de important. Vorbim despre o companie foarte mare, cu profil minier. Este vorba despre al doilea detinator de rezerve de carbune din SUA, dupa Guvernul Federal. Ar fi o oportunitate majora de mentinere a locurilor de munca din judetul Hunedoara. Cred ca e important ca CEH sa devina interesant pentru o companie cu profil mai mult minier, cum e si Quintana, decat pentru una cu profil mai mult energetic, tocmai datorita particularitatilor societatii hunedorene. Sper ca Guvernul si ministerul impreuna cu conducerea CEH sa concretizeze aceste semnale pozitive venite de peste Ocean", a declarat luni, corespondentului MEDIAFAX, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, care nu va mai face parte din viitorul Guvern.

Prin scrisoarea de intentie transmisa Departamentului pentru Energie, reprezentantii companiei americane au solicitat date despre CEH, in scopul analizarii unei investitii strategice in judetul Hunedoara.

Nicolescu a sustinut ca la CEH este nevoie urgenta de bani pentru investitii, dar si de o echipa manageriala mai buna care sa demonstreze integritate profesionala.

Quintana Minerals Corporation a fost formata, in 1963, ca o societate de explorare miniera si de productie si, ulterior, a devenit o companie activa de explorare si dezvoltare prin proiecte miniere implementate de-a lungul Americii. Quintana Minerals Corporation este in prezent o companie de management de energie si de resurse naturale pentru un portofoliu larg de companii private cotate la bursa, intre care si Quintana Energy.

In luna septembrie, Razvan Nicolescu s-a intalnit, la Houston, cu reprezentantii mai multor importante companii americane. Atunci a avut loc si o prima discutie cu Corbin Robertson, presedintele Quintana Minerals Corporation.

Oficialul a dat in noiembrie un ultimatum de o luna conducerii Complexului Energetic Hunedoara pentru a prezenta o strategie "realista" de viabilizare a companiei.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariati, care activeaza in cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) si a doua termocentrale care au acoperit anul trecut 7% consumul de energie la nivel national.

Compania, controlata de Departamentul pentru Energie, a fost infiintata in 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva si Paroseni si produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au apartinut Companiei Nationale a Huilei.

Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei in martie 2013.

Operatiunea ar urma sa fie efectuata prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic si dobandirea de catre acesta a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital social prin emisiune de noi actiuni.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1207 ori