Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ministrul de Finante anunta ca peste 3.000 de firme au luat credite prin IMM Invest. Si-a propus ca 40 de mii de companii sa acceseze programul

Ministrul de Finante anunta ca peste 3.000 de firme au luat credite prin IMM Invest. Si-a propus ca 40 de mii de companii sa acceseze programul

Ministrul de Finante, Florin Citu, a anuntat ca 3.083 de companii au primit aprobare pentru credite prin programul IMM Invest, atat din partea bancilor cat si a Fondului de Garantare.

Potrivit acestuia, au fost accesate pana in momentul de fata 2,4 miliarde de lei.

"Am eliminat cateva bariere acum cateva saptamani, am aprobat acea ordonanta de urgenta. Azi venim cu hotararea de guvern pentru aprobarea normelor.

Programul functioneaza foarte bine. Deja avem 3.083 de companii care au fost aprobate atat de banca, cat si de Fondul de Garantare. Au fost accesate 2,4 miliarde de lei", a spus Florin Citu la inceputul sedintei de guvern.

Ministrul de Finante a subliniat ca spera ca 40 de mii de IMM-uri sa beneficieze de finantare prin acest program. Potrivit acestuia, la urmatoarea rectificare bugetara, daca va fi nevoie, plafonul destinat IMM Invest va fi majorat.

"Se vede clar ca ritmul s-a accelerat si dupa discutia cu sistemul finaciar bancar si dupa ce am eliminat din bariere. Lucrurile merg din ce in ce mai bine. Sper sa depasim in perioada urmatoare 10 mii de companii. Ca un nivel de comparatie, anul trecut in Romania aveau credite de la banci 25 de mii de IMM-uri.

Prin acest program speram sa ajungem la 40 de mii de IMM-uri care sa aiba acces la finantare. La rectificare vom suplimenta plafonul daca e nevoie", a spus Florin Citu.

Amintim ca saptamana trecuta guvernul a adoptat o OUG prin care programul IMM Invest a fost modificat, in sensul ca nu mai exista garantie extinsa si a fost eliminata ambiguitarea privind "criteriul COVID".

"Am avut doua ordonante importante, prima ordonanta a eliminat cateva bariere pe care le-am identificat dupa discutiile atat cu clientii, cat si cu sistemul financiar-bancar, la programul IMM Invest. In ceea ce priveste creditele de investitii, garantia de stat se va face doar asupra investitiei.

Deci va fi o garantie doar pe investitie, nu mai exista o garantie extinsa. In cazul liniilor de credit, garantia se va face doar asupra conturilor deschise de beneficiarii programului institutiilor de credit, asupra tuturor conturilor. Deci si aici s-au facut lucrurile mai simple", a afirmat Citu saptamana trecuta.

El a subliniat ca o alta bariera eliminata este "acel criteriu COVID", spunand ca a fost modificata ordonanta pentru a se elimina ambiguitatea in acest sens.

Site-ul IMM Invest a fost blocat in ziua lansarii

Site-ul IMM Invest a fost lansat in 17 aprilie. Insa, in aceeasi zi, a fost bloca ...citeste mai departe despre "Ministrul de Finante anunta ca peste 3.000 de firme au luat credite prin IMM Invest. Si-a propus ca 40 de mii de companii sa acceseze programul" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1813 ori