Lukoil reia activitatea la rafinaria din Ploiesti

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 15:45
1386 citiri
Lukoil reia activitatea la rafinaria din Ploiesti
www.energytrendsinsider.com

Lukoil reporneste, vineri, instalatiile din incinta rafinariei din Ploiesti, oprite in urma cu o saptamana, a declarat pentru Mediafax comisarul-sef al Garzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, care a precizat ca institutia a fost notificata in acest sens de catre companie.

Comisarul-sef al Garzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache, a declarat corespondentului ca vineri dimineata Comisariatul Prahova din cadrul Garzii de Mediu a primit o notificare din partea rafinariei Lukoil prin care se anunta repunerea in functiune a instalatiilor din incinta rafinariei, oprite in urma cu o saptamana.

In documentul transmis Garzii de Mediu se precizeaza ca instalatiile vor fi repornite incepand de vineri si ca reprezentantii companiei se obliga sa respecte toate procedurile privind protectia mediului.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca in urma discutiilor cu procurorii care instrumenteaza dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani reprezentantii companiei au asigurat garantii care pot acoperi prejudiciul de 230 de milioane de euro stabilit in acest dosar.

Rafinaria Petrotel-Lukoil si-a incetat activitatea de productie si comerciala vineri, 3 octombrie, compania anuntand ca masura este urmare a sechestrului aplicat pe materii prime si titei de catre organele de urmarire penala, iar momentul repornirii sale va fi precizat dupa solutionarea contestatiei depuse in instanta.

Activitatea rafinariei a fost oprita la o zi de la perchezitiile facute de procurorii Parchetului Curtii de Apel Ploiesti la sediile Petrotel Lukoil Ploiesti, Lukoil Energy&Gas Romania, Lukoil Lubricants East Europe, Agentia Lukom-A-Romania si TP LOG Services, toate din Ploiesti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscala si restul din spalare de bani.

Seful Lukoil, urmarit penal

Directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Vicepresedintele pe rafinare, marketing si distributie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, declara, miercuri, la Ploiesti, ca a incheiat o intelegere cu procurorii romani si ca pana vineri conducerea grupului petrolier va decide daca va inchide sau nu rafinaria Petrotel.

Presedintele Traian Basescu a catalogat, joi, drept inadmisibila presiunea facuta de reprezentantul companiei Lukoil si a cerut Guvernului ca daca vineri Lukoil nu reia productia sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti.

"Consider ca o astfel de abordare este inadmisibila, iar daca maine Lukoil va stabili sa nu reia productia, cer Guvernului Romaniei sa fie pregatit sa preia rafinaria de la Ploiesti, pentru ca asta depaseste limitele unei companii care vrea sau nu vrea. Trebuie sa ne amintim pretul cu care am privatizat-o, il replatim si diferenta, cat a costat retehnologizarea, il platim dupa ce constatam daca evaziunea fiscala si spalarea de bani a fost de numai 230 de milioane de euro sau a fost, cumva, mai mare", a declarat Basescu.

El a spus ca Guvernul trebuie sa fie pregatit sa plateasca pretul cu care a vandut rafinaria de la Ploiesti si sa fie pregatit tehnic sa o preia in operare.

"La constatarea finala a ilegalitatilor comise de Lukoil, sa discutam in contrapartida suma constatata a fi frauda cu sumele investite de Lukoil in aceasta rafinarie", a adaugat seful statului.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#garda mediu Prahova, #Lukoil activitate rafinarie Ploiesti , #Stiri Companii