Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legea preventiei a intrat in linie dreapta. Cum scapa firmele de amenzi

Legea preventiei a intrat in linie dreapta. Cum scapa firmele de amenzi
Inspectorii Fiscului ori cei ai Inspectiei Muncii nu vor mai aplica amenzi la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie, astfel incat o firma gasita cu nereguli in timpul unui control va avea la dispozitie cel putin 7 zile lucratoare pentru a-si remedia problemele.

Masurile de educare a antreprenorilor, precum si un sistem de prevenire a greselilor comise de firmele romanesti sunt incluse intr-un proiect al legii preventiei, prezentat in ianuarie in sedinta Guvernului.

Mai departe, proiectul de act normativ urmeaza sa fie pus in dezbatere publica saptamana viitoare, asa cum a declarat joi, la inceputul sedintei Executivului, Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

"Stadiul actual al legii, avem o forma agregata a propunerii legislative, pana maine (azi - n. red.) toate organismele de control implicate au termen sa transmita lista cu propunerile temeinic fundamentate de contraventii ce vor intra sub incidenta acestei legi, urmand ca saptamana viitoare aceasta propunere legislativa sa intre in procesul de consultare publica", a spus Petrescu, care a explicat si motivele pentru care termenul initial propus pentru adoptarea proiectului de catre Guvern, 23 februarie, nu a putut fi respectat.

" (...) am identificat necesitatea extinderii ariei de aplicabilitate a legii catre toate contraventiile constatate de organismele cu atributii de control si care pot impacta real mediul de afaceri. (...) Primul principiu este necesitatea unei bune informari a agentilor economici si crearea cadrului optim de educare, informare a acestora prin mai multe instrumente, dintre care as dori sa il mentionez doar pe cel mai relevant, care este portalul unic, care va contine toate elementele referitoare la obligatiile legale pe care agentii economici le au in raport cu organismele de control", a precizat ministrul.

Potrivit unui comunicat de presa recent al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), agentii constatatori nu vor mai putea aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, cu conditia ca aceasta sa fie una de natura contraventionala, fara a fi incadrata in randul infractiunilor.

Astfel, pentru faptele care constituie contraventii si sunt prevazute de anumite acte normative, pe care le vom enumera mai jos, va fi acordat contribuabililor un termen in care acestia vor putea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale.

C ...citeste mai departe despre "Legea preventiei a intrat in linie dreapta. Cum scapa firmele de amenzi" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 781 ori
Citeste mai multe despreprevederi legea preventiei