Le Monde refuza sa dea justitiei informatii secrete despre paradisurile fiscale

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 17:39
1741 citiri
Le Monde refuza sa dea justitiei informatii secrete despre paradisurile fiscale

Cotidianul francez Le Monde a anuntat miercuri ca va respinge "orice solicitare, judiciara sau guvernamentala", de a transmite documente OffshoreLeaks, asa cum i-a cerut ministrul pentru buget, Bernard Cazeneuve, informeaza AFP.

"Protejarea surselor, protejarea misiunii de informare, sobra si riguroasa, sunt (drepturile) noastre: din acest motive, Le Monde respinge ferm - asa cum au facut si alte institutii media care lucreaza la (dosarul) "OffshoreLeaks" - orice solicitare, fie ea judiciara sau guvernamentala, de a transmite date", scrie publicatia in editia sa online.

Marti, ministrul pentru buget a cerut presei sa transmita justitiei "fisierele" privind conturile din paradisuri fiscale dezvaluite de un consortiu de jurnalism de investigatie in intreaga lume (ICIJ).

Acest consortiu independent de jurnalism de investigatie cu sediul la Washington a avut acces la o scurgere majora de documente provenite de la doua societati care ofera servicii "offshore": una cu sediul in Singapore, iar alta in Insulele Virgine britanice. Aceste date au scos la suprafata felul in care arata si functioneaza mii de companii cu sediul in paradisuri fiscale.

De atunci, circa 40 de institutii media din intreaga lume care lucreaza cu ICIJ au dat la iveala cazuri de plasari de fonduri legale sau ilegale in paradisuri fiscale de catre personalitati, oameni de afaceri sau simpli oficiali din numeroase tari, de la Mexic si Mongolia, la Canada, Franta sau Marea Britanie.

In Franta, cotidianul Le Monde a relatat despre 130 de francezi vizati, printre care si un apropiat al presedintelui Francois Hollande, Jean-Jacques Augier.

Acest om de afaceri a recunoscut ca este actionar al unor societati offshore din Insulele Cayman, negand insa ca ar fi avut vreun "avantaj fiscal". Augier a fost trezorierul campaniei electorale a lui Hollande in 2012.

Le Monde mai scrie ca bancile franceze BNP Paribas si Credit Agricole au contribuit la crearea de societati offshore in anii 1990 si 2000, prin filiale cu sediul in special in Asia. Aceste doua banci au raspuns ca isi exercita activitatile prin "respectarea stricta" a legii.

Potrivit ICIJ, care tine o evidenta a reactiilor declansate de aceste dezvaluiri, mai multe guverne, printre care si cele din Germania si Canada, au cerut presei sa furnizeze justitiei fisierele pentru a anchete eventuale fraude fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#LeMonde paradisuri fiscale, #OffshoreLeaks informatii LeMonde , #Stiri Companii